Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Enligt min mening är det mord”. Hör Bill Browder om de mystiska dödsfallen i Ryssland, framför allt inom olje- och gasindustrin. Foto: SVT, Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Mystiska dödsfallen: Rika ryssar faller ut genom fönster och ned från trappor

Uppdaterad
Publicerad

Finansmannen Bill Browder var tidigare verksam i Ryssland och har själv fått erfara hur både politik och våld fungerar där. Efter att ha gjort sig ovän med regimen har han hotats till livet. Han känner sig säker på vad som ligger bakom de mystiska dödsfallen bland den politiska och ekonomiska eliten i Ryssland – nämligen pengar.

– I takt med att sanktionerna biter så kommer fler människor att dödas, säger han till SVT Nyheter.

I slutet av januari hittas en chef inom det ryska oljebolaget Gazprom död med uppskurna handleder. Bredvid honom låg ett självmordsbrev. I februari påträffas finans- och säkerhetschefen på Gazprom hängd. Även det utreds som självmord.

Sedan rullar det på. Flera av de oligarker och höga chefer som hittas döda har kopplingar till oljeindustrin. En är hängd i ett räcke i sin trädgård, en ramlar ut från ett fönster på ett sjukhus, flera hittas skjutna, en drunknar efter att ha ramlat av sin motorbåt och en ramlar nedför en mycket lång trappa. En annan får en hjärtattack efter att ha behandlats av shamaner mot bakfylla – med grodgift.

”Finns ett mönster”

Totalt kan det handla om minst 14 dödsfall. Enligt SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström är det anmärkningsvärt många, men inte troligt att alla skulle vara beställda mord. 

– Men några kan nog verkligen vara det, säger han.

Bill Browder är övertygad om att det i flera fall handlar om planerade mord.

– Det sker inte så här många (dödsfall) inom olje- och gasindustrin under ett år utan att det finns ett mönster, konstaterar han.

Bill Browder var en framgångsrik affärsman i Ryssland som hamnade i onåd efter att ha börjat granska korruption. Hans advokat fängslades och dog. Nu är han en aktiv Putinkritiker och människorättsaktivist.

Kamp om pengar och makt

Bill Browder säger att det just nu pågår en enorm kamp om pengar och makt inom framför allt olje- och gasindustrin, eftersom sanktionerna drabbat andra delar av den ryska ekonomin.

– Olja och gas är områden där pengar fortfarande flödar, säger Bill Browder. 

Enligt honom är regeringen direkt inblandad i dödsfallen, eftersom politik och ekonomi är så tätt sammankopplade i landet.

– Regeringen är inte bara medveten om vad som sker, utan ligger bakom det.

Bert Sundström uttrycker sig försiktigare.

– Det kan inte uteslutas att staten och säkerhetstjänsten har ett finger med i spelet, konstaterar han ändå.

I videon hör du mer av Bill Browder om vad som kan ligga bakom dödsfallen.

Finansman som blev Putinkritiker. Vem är Bill Browder?

Finansmannen Bill Browder var fram till mitten av 00-talet den störste utländske investeraren i Ryssland. År 2009 avled hans advokat Sergej Magnitskij i ryskt fängelse efter att ha utrett omfattande korruption.

Magnitskijs död väckte internationell upprördhet och ledde senare till Magnitskijlagen, som nekade individer som var involverade i den så kallade Magnitskijaffären, främst ryssar, inträde till USA eller användning av banksystemet.

Bill Browder är nu en aktiv kritiker av den ryska regimen och förkämpe för mänskliga rättigheter.

Källa: Bonnier, Wikipedia, Bill Browder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.