Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är bildbevisen som pekar på att det kan vara ukrainska drönare – hör experten David Hambling. Foto: Telegram, SVT

Mystiska drönaren förbryllar experter: ”Aldrig sett tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina förnekar ansvar för tisdagens drönarattacker mot Moskva. Men videoklipp från angreppet pekar på att det kan röra sig om ukrainska drönare, enligt en expert som SVT har pratat med.

–Jag misstänker att källan är Ukraina, men det finns fortfarande många obesvarade frågor, säger drönarexperten David Hambling.

Enligt ryska myndigheter sköts åtta drönare ned i Moskva, och det finns uppgifter om att så många som 30 drönare ska ha attackerat staden.

Angreppet har lett till omfattande spekulationer på sociala medier om drönarnas ursprung. Särskilt en drönare som fångats på bild förbryllar experterna.

”Drönaren i videoklippen liknar ingen jag tidigare har sett, vilket indikerar att det kan vara ett nytt system som Ukraina tagit fram som del av deras expanderande arsenal av långräckviddiga militära drönare”, skriver James Patton Rogers, drönarexpert vid SDU och Cornells universitet, till SVT.

Likheter finns dock med en nyutvecklad ukrainsk drönartyp, som hittills inte har setts användas. Det säger David Hambling, journalist och författare som har bevakat drönare i många år.

”Problemet är att vem som helst kan tillverka drönare”

Det går dock inte att helt slå fast vilka drönare som har använts enbart genom att analysera de videoklipp som spridits.

–Om du inte får tillgång till vraket och kan undersöka det så är det inte lätt att avgöra vilken typ av drönare det är, vem som har tillverkat den eller var den kommer ifrån, säger han och fortsätter:

–Problemet är att vem som helst kan tillverka drönare nuförtiden. Delar är tillgängliga på nätet och för några tusen dollar kan du anskaffa dem och bygga en drönare som faktiskt är kapabel att utföra den här typen av uppdrag.

Även om drönarna skulle vara ukrainska betyder det inte nödvändigtvis att det är den ukrainska regeringen som ligger bakom attacken. En självständig pro-ukrainsk grupp kan ha utfört angreppet.

Enligt Hambling är det också möjligt, kanske till och med mer troligt, att drönarna lyft inifrån Ryssland.

–Det förklarar hur de tog sig förbi hundratals kilometer av luftförsvar och varför de inte sköts ned av ryskt stridsflyg på väg dit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet