Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är helt fruktansvärt. Jag har aldrig hört talas om något liknande”, säger Tomas Hurtig, forskningsledare på FOI. Foto: TT samt SVT

Flera amerikanska diplomater drabbade av mystiska symptom

Uppdaterad
Publicerad

I Österrike har nya fall upptäckts av Havanna-syndromet som gör att människor förlorar hörsel och får rubbad balans. USA har tidigare studerat likande fall och då kommit fram till att det förmodligen handlar om krigföring med mikrovågsvapen.

– Det är helt fruktansvärt, säger Tomas Hurtig, forskningsledare på FOI.

En utredning från National academy i USA, som kom ut förra året, uppger att upp till 200 amerikanska diplomater och deras anhöriga fått symptom. Varifrån symptomen kommer ifrån vet man inte helt säkert men det finns en misstanke.

– Man har tittat på olika möjligheter, om det kan vara kemiskt, biologiskt eller psykologiskt krigföring men även mikrovågsvapen, som verkar vara den mest troliga anledningen, säger Tomas Hurtig, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut och expert på mikrovågsvapen.

De drabbade har fått symptom som illamående, förlorad hörsel och rubbad balans.

– I rapporten står det också att en del har permanenta problem med huvudvärk och yrsel, säger Tomas Hurtig.

Det senaste fall som har upptäckts är i Österikes huvudstad Wien, där även nu mikrovågsvapen misstänks ha använts. Enligt The New Yorker är det ett 20-tal diplomater som ska ha blivit drabbade förra veckan.

Kallas Havanna-syndrom

Utredningen gjordes efter att de första fallen upptäcktes på USA:s ambassad på Kuba 2016. Där insjuknade flera diplomater plötsligt med dessa symptom. Den mystiska åkomman kallas därför för Havanna-syndrom.

I vanliga fall används mikrovågsvapen som en del av telekrigföringen, för att störa eller förstöra motståndarnas elektroniska system.

– Det är inte meningen att man riktar det mot människor. Här har man nog byggt något för att göra verkan mot människor, säger Tomas Hurtig.

Han menar att det här är absolut ingeting som Sverige eller andra demokratier i väst håller på med.

– Det är helt fruktansvärt, jag har aldrig hört talas om något likande.

CIA har tillsatt specialstyrka

Vilka som ligger bakom de misstänkta mikrovågsattackerna vet man inte.

– Det är väldigt svårt att säga, för om man blir utsatt för mikrovågsattack så lämnas ju inga spår. Det finns inga kulor eller liknande som man kan titta på. Det är nästan så att man behöver ta dem på bar gärning, säger Tomas Hurtig.

– Men i den amerikanska rapporten påstås man veta att Ryssland har tittat på möjligheten att använda det här mot människor, men det är ingenting jag kan uttala mig om.

Amerikanska underrättelsetjänsten CIA tillsatt en specialstyrka för att gå till botten med de misstänkta mikrovågsattackerna. Specialstyrkan leds av samma person som fick fast Usama bin Ladin.

– Insatsen har precis inletts, och vi vet inte än om det kommer gå att ta del av öppna rapporter därifrån, säger Tomas Hurtig.

I videon berättar Tomas Hurtig om vilka nationer som har tillgång till mikrovågsvapen och varför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer