Kubas huvudstad Havanna Foto: Alejandro Ernesto

Rapport: Radiovågor anses ha gjort amerikanska diplomater sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Sjukdomssymtomen som drabbade flera anställda på USA:s ambassad på Kuba sent 2016 och under 2017 har förbryllat både forskare och underrättelsetjänster. En första officiell rapport, som den amerikanska regeringen beställt, pekar nu ut riktade radiovågor som en trolig orsak bakom den huvudvärk, yrsel och smärta i öronen som personalen och deras familjer drabbades av.

Det var i slutet av 2016 och under 2017 som personal på den amerikanska ambassaden i Kuba klagade över att de kunde börja må illa, drabbas av yrsel och huvudvärk och se suddigt till synes utan anledning. Tillståndet har kommit att kallas Havanna syndromet.

Orsakerna till insjuknandet har gäckat forskare och statliga underrättelsetjänster och förklaringarna har handlat om alltifrån myggift till högljudda syrsor, skriver The Guardian.

En första officiell rapport skriven av institutet The National Academics of Sciences, Engineering and Medicine och beställd av den amerikanska regeringen, pekar nu ut riktade pulserande radiovågor som en en trolig orsak till syndromet.

Rapportförfattarna vet inte var de här vågorna eller signalerna skulle komma ifrån eller vem som kan ligga bakom. Men de hittar stöd för sin teori i tidigare västerländsk och sovjetisk forskning.

Sociala och psykologiska faktorer kan spela in

2018 skrev The Guardian om händelsen. Enligt neurologer som tidningen talade med då skulle orsaken kunna förklaras med masshysteri:

– Dessa människor är skockade i en ängslig miljö och det är exakt en sån situation som kan utlösa något sånt här. Ångest kan vara en nyckelfaktor, säger neurologen Mark Hallett till tidningen.

Den nu framlagda rapporten medger att psykologiska och sociala faktorer kan spela en roll i sammanhanget, men den anser inte att de ensamt kan förklara ”de akuta, initiala, plötsligt uppkomna, distinkta och ovanliga symtomen”.

Samtidigt öppnar forskarna upp för att flera andra faktorer, inklusive psykologiska och sociala kan ha en inverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.