USA:s ambassad i Havanna. Foto: AP/TT

Mystiska hörselskador på Kuba-ambassad

Uppdaterad
Publicerad

Flera anställda på USA:s ambassad i Kubas huvudstad Havanna har drabbats av mystiska hörselskador och hjärnskakningsliknande symptom, enligt CNN. Den amerikanska regeringen tror att någon form av ”akustisk attack” mot personalen orsakat skadorna, och skickar nu FBI-agenter till önationen för att undersöka.

Enligt chefer på det amerikanska utrikesdepartementet som CNN talat med har flera av deras anställda på USA:s ambassad i Havanna drabbats av mystiska skador sedan slutet av 2016. Det ska röra sig om hörselskador och olika symptom som påminner om hjärnskakning.

Misstänker ”akustisk attack”

De anställda ska varken ha drabbats på samma plats eller vid samma tid, enligt CNN. Amerikanska myndigheter tror att personerna utsatts för någon typ av ”akustisk attack”, inom eller utanför ambassaden, med en maskin som genererar ljud inom ett för människor ohörbart frekvensspektrum.

Även en kanadensisk diplomat i Kuba ska nyligen ha drabbats av liknande skador, uppger TT på fredagen.

LÄS MER: Trumps ton mot Kuba hårdnar

Tvingas bära hörapparat

Varken amerikanska eller kubanska myndigheter vet i nuläget vad som hänt. Heather Nauert, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, uppger att ”ett antal amerikanska regeringsanställda” rapporterat incidenter som orsakat ”fysiska symptom”, men kan inte specificera händelserna närmare.

– Då det rör sig om en rad olika symptom, kan det röra sig om en rad olika orsaker. Därför är vi mycket försiktiga med vad vi säger i frågan. Det är mycket vi fortfarande inte vet, säger Heather Nauert enligt CNN.

Enligt en regeringskälla till CNN tvingas en av de anställda nu bära hörapparat som en följd av händelserna.

LÄS MER: Kuba öppnar ambassad i USA

Har trakasserats tidigare

Amerikanska diplomater i Kuba har i åratal klagat över att de fått utstå trakasserier från kubanska myndighetsföreträdare och ofta haft inbrott i sina bilar och hus. Situationen har dock lugnat ned sig sedan USA år 2015 återupprättade sina diplomatiska förbindelser med Kuba.

Kubas regering förnekar inblandning i händelserna. FBI utreder nu händelserna i samarbete med Kuba, och kommer att skicka agenter till ön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.