Foto: TT

USA kastar ut 15 kubanska diplomater

Uppdaterad
Publicerad

USA har beslutat att slänga ut 15 kubanska diplomater ur landet. Enligt Reuters är det ett svar på att USA upplever att Kuba inte har skyddat amerikaner mot mystiska ”attacker” som påverkat deras hälsa.

Beskedet kommer en vecka efter att USA bestämt sig för att hämta hem ett dussintal av sina egna diplomater på Kuba.

USA:s utrikesminister Rex Tillersson säger i ett pressmeddelande att landet utvisar diplomaterna för ”Kubas misslyckande med att vidta lämpliga åtgärder för att skydda våra diplomater i enlighet med Wienkonventionen”.

Mystiska hörselskador på Kuba-ambassad

Mystiska ”attacker”

Sedan i december 2016 har amerikanska diplomater på Kuba beskrivit hur de har blivit illamående på sitt jobb. I januari fastställdes det att anledningen kunde bero på hörselskador efter en ”akustisk attack” skapat av en maskin som skapar ljud som inte hörs av människor.

Trots utvisningsbeskedet är det amerikanska utrikesdepartementet noga med att inte anklaga den kubanska regeringen för delaktighet i ”attackerna”.

De kubanska diplomaterna har nu sju dagar på sig att lämna USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mystiska hörselskador på Kuba-ambassad

Mer i ämnet