Nagelbitande slutspurt i Kenyas val

Uppdaterad
Publicerad

När rösträkningen i det kenyanska valet gick in i den nagelbitande slutspurten ledde ännu brottsanklagade Uhuru Kenyatta över sin motståndare Raila Odinga.

Rösträkningen ska vara avslutad under fredagen, lovade den oberoende valkommissionen IEBC när röster från omkring en fjärdedel av valkretsarna återstod att räkna. Senast måndag måste kommissionen kunna presentera ett slutresultat, enligt reglerna.

Kenyatta, enligt amerikanska affärstidningen Forbes rankad som en av Afrikas rikaste män, anklagas för brott mot mänskligheten. I torsdags beslöt Internationella brottmålsdomstolen (ICC) att rättegången mot honom skjuts upp till den 9 juli. Rättegången skulle ha inletts i april.

Val i Kenya 2013

Röster räknades manuellt

Rösträkningen har dragit ut långt på tiden, beroende på att det nya dyra elektroniska röstningssystem som infördes i samband med valet inte fungerat som avsett. Rösterna fick räknas manuellt i stället vilket ledde till förseningen.

Dessutom orsakade en datorbugg i systemet att ett stort antal röster ogiltigförklarades. Buggen ledde till att en ogiltigförklarad röst multiplicerades med åtta. Efter upptäckten har antalet ogiltiga röster därmed minskat dramatiskt – i stället för 330 000, det vill säga omkring sex procent av de avlagda rösterna, till 58 644.

Fakta: Valet i Kenya

* Den 4 mars hölls presidentval och parlamentsval i Kenya. Dessutom valdes guvernörer och fullmäktigeledamöter.

* I presidentvalet deltog åtta kandidater till att ersätta president Mwai Kibaki, som avverkat två mandatperioder. För att vinna behövs 50 procent av rösterna plus en röst samt minst 25 procent i 24 av 47 regioner. Annars blir det en andra omgång mellan de två främsta kandidaterna inom 30 dagar efter eventuella överklaganden.

* Parlamentets underhus har 350 platser, av vilka 290 väljs direkt. Dessutom finns en kvinnolista med 47 kandidater. Resten nomineras av partierna för att representera särskilda grupper som ungdomar eller handikappade.

* I valet till parlamentets överhus väljs 68 senatorer, av vilka 47 är regionala representanter.

* Förra valet 2007 följdes av ett våldsutbrott som ledde till omkring 1 200 människors död. Den tändande gnistan var misstankar om valfusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Kenya 2013

Mer i ämnet