Uhuru Kenyatta är Kenyas näste president. Foto: Scanpix

Valresultatet i Kenya godkänns

Uppdaterad
Publicerad

Uhuru Kenyattas vinst i presidentvalet i Kenya är giltig. Det meddelar landet högsta domstol.

Domstolen slår enhälligt fast att valet utfördes på ”på ett fritt, rättvist och trovärdigt sätt” och valet av Kenyatta som Kenyas nye president är därmed giltigt.

”Totalt nederlag för Odinga”

Efter valets första omgång förklarades Kenyatta som vinnare, om än mycket knappt, då han fått drygt 8.000 röster mer än det som krävdes för att han skullle få över 50 procent av rösterna och ta hem segern redan i första valomgången. Den besegrade Raila Odinga överklagade resultatet och hävdade att valfusk berövat honom segern.

Val i Kenya 2013

I dag säger dock Odinga att han helt och fullt accepterar domstolens beslut och uppmanar till lugn i landet.

– Det här är ett totalt nederlag för Raila Odinga. Redan innan rätten hade tillkännagett sitt resultat var det demonstrationer utanför rätten, säger SVT:s korrespondent Johan Ripås, på plats i huvudstaden Nairobi.

”Lite av ett mardrömsscenario”

Under dagen har det varit en del oroligheter i samband med demonstrationer i Nairobi, berättar Johan Ripås. Omedelbart efter dagens besked utbröt också protester utanför rätten och polisen tvingades skjuta tårgas mot Odinga-supportrar. Även i staden Kisumu i västra Kenya, ett av Odingas starkaste fästen, har oroligheter utbrutit. Protesterna beskrivs dock som relativt begränsade och fram emot kvällen tycks läget ha lugnat ned sig.

– Folk som jag har pratat med som stödjer Odinga har varit så säkra på att valet är riggat och att de ska vinna så för dem fanns nog knappt alternativet att de skulle förlora i rätten. De som stödjer Kenyatta har varit lika säkra på att valet omöjligt kunde vara riggat, säger Johan Ripås.

Haag vill ställa Kenyatta inför rätta

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag vill ställa Kenyatta inför rätta för brott mot mänskligheten.

– Även vicepresidenten är åtalad för brott mot mänskligheten. Att hantera det blir Kenyas nästa utmaning, säger Johan Ripås.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Kenya 2013

Mer i ämnet