SilvioBerlusconi och protesterande kvinna Foto: Scanpix

Nakenprotest mot Berlusconi

Uppdaterad
Publicerad

Tre barbröstade kvinnor kastade sig i dag mot Silvio Berlusconi när han skulle rösta i det italienska valet. Kvinnorna greps snabbt av polisen.

De tre kvinnorna försökte attackera högerledaren Silvio Berlusconi när han anlände till em vallokal i Milano för att rösta.

De tre barbröstade kvinnorna hade slagorden ”Basta Berlusconi” (Nog, Berlusconi) skrivna över sina ryggar. De greps snabbt av polis på platsen och lyckades inte nå fram till Berlusconi själv.

Parlamentsval i Italien 2013

Parlamentsvalet hålls under två dagar och 47 miljoner italienare är röstberättigade.

Enligt de senast publicerade opinionsundersökningarna tros Pier Luigi Bersani, från vänsteralliansen Italien – allas bästa, bli den som får ta över premiärministerposten i det krisdrabbade landet. Men Silvio Berlusconis högerallians och komikern Beppe Grillos populistiska rörelse kan knipa många röster och göra valutgången osäker.

Europa håller andan

Det ekonomiska etablissemanget i övriga Europa fruktar Silvio Berlusconis återkomst. Den skulle kunna kasta euron in i en ny kris, värre än någonsin. Berlusconi har lovat att häva en del av den opolitiske premiärministern Mario Montis besparings- och reformåtgärder och rentav betala tillbaka skatt. Han har dessutom antytt att Italien klarar sig bra utan euron.

Berlusconi delar den italienska befolkningen. Trots alla skandaler och trots att den ekonomiska krisen fördjupades under Berlusconis år vid makten anser en del att mångmiljardären Berlusconi är den som förstår folket bäst medan andra skyr honom som pesten.

-Jag röstar på Demokratiska partiet. Jag vill inte att vi får det som i Grekland, säger 63-årige Alessandro, som röstat i Milano, till AFP.

-Det råder stor förvirring i de här valen. Jag röstar på Berlusconi, jag vet att han har sina sidor men han är den bäste, säger Maria Teresa Gottardi, 65.

Vallokalerna stänger klockan 22 svensk tid i dag, och håller öppet mellan 07 och 15 i morgon.

Fakta

Partierna i Italienska valet

  • Vänsteralliansen (Italien – allas bästa) domineras av Demokratiska partiet med Pier Luigi Bersani som huvudfavorit till posten som premiärminister. Har legat runt 35 procent i opinionsmätningarna och lovar fortsätta mycket av den åtstramningspolitik som expertregeringen fört.
  • Högern domineras av Frihetens folk, lett av förre regeringschefen Silvio Berlusconi, och separatistiska Lega Nord. Når tillsammans med flera mindre partier uppemot 30 procent i enkäter. Som tänkbar premiärminister nämns bland andra förre justitieministern Angelino Alfano. Kampanjledaren Berlusconi har lovat sänkta skatter och hotat med att lämna eurosamarbetet.
  • Mittenalliansen (Med Monti för Italien) leds av premiärminister Mario Monti och har runt 15 procents stöd i opinionen. Öppen för en allians med vänstern, men det är osäkert om det räcker till majoritet i överhuset.
  • Populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) leds av komikern Beppe Grillo vars hätska utfall mot politikerkåren stöds av omkring 15 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parlamentsval i Italien 2013

Mer i ämnet