Enrico Letta efter mötet med president Napolitano. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny italiensk regering klar

Uppdaterad
Publicerad

Italiens nye premiärminister Enrico Letta har meddelat att han kan bilda regering efter två månader av politiskt vakuum.

Vid ett möte med president Napolitano meddelade Italiens tilltänkte premiärminister Enrico Letta att han lyckats med att bilda en ny regering. Berlusconis närmaste man Angelino Alfano blir nu vice premiärminister och inrikesminister. Till ny ekonomiminister utses vice riksbankschefen Fabrizio Saccomanni, rapporterar Reuters. Dessutom ingår Mario Montis parti Medborgarlistan i koalitionen.

Den tidigare EU-kommissionären Emma Bonino blir ny utrikesminister.

– Det blir en politisk regering, vad man fruktade var ytterligare en teknokratregering. Man har ansträngt sig för att skapa en ministerlista som innehåller riktiga politiker, säger SVT:s Italienkorrespondent Kristina Kappelin.

– Sedan är det också en betydligt yngre regering än vad man är van vid i Italien. Dessutom är det många många fler kvinnor, jag räknar upp till en 30 procent.

Vad talar för att den här regeringen håller?

– Detta är ju trots allt tre stora partier som gått samman för att föra landet ur den här djupa ekonomiska och politiska krisen. Det innebär att det är en avsevärd politisk investering, framför allt för det vänsterorienterade Demokratiska partiet där många inte ville ingå i en koalition med Berlusconi, säger Kristina Kappelin.

Men mycket kan fortfarande stoppa de nya regeringsplanerna.

– Nu återstår det två förtroendeomröstningar, en i deputeradekammaren och en i senaten i början av nästa vecka. Först där får man verkligen se om den här regeringen klarade testet, säger Kristina Kappelin.

Regeringen kommer att utses formellt på söndagsförmiddagen. Letta ska lägga fram sitt förslag för omröstning i parlamentet på måndag.

Premiärminister: Enrico Letta, 46, Demokratiska partiet.

Vicepremiärminister och inrikesminister: Angelino Alfano, 42, Frihetens folk.

Ekonomiminister: Fabrizio Saccomanni, 70, tidigare riksbankschef.

Utrikesminister: Emma Bonino, 65, Radikala partiet.

Justitieminister: Anna Maria Cancellieri, 69, inrikesminister i Mario Montis expertregering.

Arbets- och välfärdsminister: Enrico Giovannini, 55, ekonom och chef för Italiens statistikbyrå.

Försvarsminister: Mario Mauro, 51, från Mario Montis Agenda för Italien.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Parlamentsval i Italien 2013

Mer i ämnet