Nancy Pelosi anklagar president Donald Trump för att vara inblandad i en ”mörkläggning”. Foto: Evan Cucci/AP/TT / J. Scott Applewhite/AP/TT

Nancy Pelosi anklagar Trump för mörkläggning

Uppdaterad
Publicerad

Demokraterna i USA:s kongress överväger att kräva ett riksrättsförfarande mot den republikanske presidenten Donald Trump. Nancy Pelosi, representanthusets talman, har sagt att Trump är inblandad i en ”mörkläggning” – vilket fick honom att abrupt förkorta ett möte.

Den tidigare juridiske rådgivaren i Vita huset, Don McGahn, dök inte upp för att vittna på tisdagen inför det demokratstyrda justitieutskottet i representanthuset, sedan Trump instruerat honom att vägra.

Utskottet vill förhöra McGahn om den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning, som granskat möjliga kopplingar mellan Trump och Moskva samt om huruvida presidenten har försökt förhindra rättvisans gång.

Sedan hon haft överläggningar med partikamrater i representanthuset på onsdagen sade demokraten Pelosi:

– Ingen står över lagen, inte heller Förenta staternas president. Och vi tror att Förenta staternas president är inblandad i en mörkläggning.

Kort möte

Kommentaren kom en timme innan hon och senatens demokratiske minoritetsledare Chuck Schumer skulle träffa Trump för att diskutera infrastrukturprojekt. Men efter Pelosis uttalande blev mötet mycket kort och under ett hastigt utlyst framträdande i Vita huset efteråt sade Trump att han är arg över pratet om riksrätt före mötet och inte tänker samarbeta om infrastrukturen så länge Demokraternas ”falska” utredningar pågår i kongressen.

Enligt en källa varade mötet bara mellan tre och fem minuter och det kategoriserades av Pelosi med följande omdöme:

– Mycket, mycket, mycket konstigt.

Inte leva upp till

För tre veckor sedan enades Trump och de demokratiska kongressledarna om en gigantisk infrastruktursatsning på motsvarande nästan 19 biljoner (19 000 miljarder) kronor. Onsdagens möte hölls för att reda ut de mycket svåra frågorna om hur allt ska betalas. Enligt Pelosi klarade Trump nu inte att leva upp till de enorma utmaningarna och hon sade att hon ber för USA och landets president.

Demokraterna i representanthuset och Trump utkämpar en strid om möjligheten att granska möjliga kopplingar till Ryssland och presidentens personliga ekonomi och affärer. Trump försöker på olika sätt bromsa utredningar.

– Faktum är, vilket är tydligt inom i det offentliga området, att den här presidenten förhindrar rättvisan och han är inblandad i en mörkläggning – och det kan vara en överträdelse som kan vara grund för riksrätt, sade Pelosi.

”Uppdaga sanningen”

Hon och andra ledande politiker i representanthuset har försökt förhindra krav från mer nytillträdda demokrater om att sätta i gång en riksrättsprocess. De kraven luftades återigen när McGahn inte infann sig till vittnesmålet.

– Många av oss anser att åtminstone en utredning om riksrätt kunde ge oss större möjlighet att få vittnen att komma till kongressen, sade demokraten Mark Pocan till MSNBC.

Hans partikamrat Jerrold Nadler, ordförande representanthusets justitieutskott, sade på tisdagen att han överväger att gå till domstol för att tvinga McGahn att vittna.

Nadler klargjorde också att han kallat Vita husets tidigare kommunikationschef Hope Hicks till vittnesmål, liksom Annie Donaldson som var stabschef för Don McGahn när han var juridisk rådgivare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer