Skojättarna Nike, Adidas, Dr Martens och Converse är några av de som skrivit under brevet. Foto: Yuan He/TT

Skojättarnas vädjan till Trump: Avsluta handelskriget mot Kina

Publicerad

Några av världens största företag som gör skor vädjar i ett brev till USA:s president Donald Trump att avsluta handelskriget mot Kina. De säger att handelskriget kan få förödande konsekvenser för konsumenter.

Skojättarna Nike och Adidas är några av de som skrivit under brevet, som skrivits under av sammanlagt 170 företag. De menar att USA:s höjda tullar mot kinesiska varor på 25 procent kommer påverka konsumenter drastiskt, rapporterar BBC

Kina har sedan dess svarat med höjda tullar på varor från USA för 60 miljarder dollar.

”Det här är obegripligt”

Skoföretagen nämner att ytterligare tullhöjningar kan leda till slutet för vissa företag, och att skor kan komma att kosta amerikanska konsumenter dubbelt så mycket. 

“Det här är obegripligt”, uppger företagen i brevet. De nämner att trots att många företag börjat flytta produktionen från Kina så kräver skoindustrin flera år av planering, och att det inte är så enkelt att flytta fabriker för att anpassa sig till de rådande ändringarna.

USA och Kina ska mötas igen för att diskutera det pågående handelskriget på G20-mötet i Japan som sker i juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer