USA:s president Donald Trump Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / TT

USA verkställer hotet – inför höjda tullar mot kinesiska varor

Uppdaterad
Publicerad

Under natten, amerikansk tid, införde USA höjda tullar mot kinesiska varor. Samtidigt uppger Vita huset att handelssamtalen med Kina kommer att fortsätta under fredagen.

Vid midnatt, amerikansk östkusttid, verkställde USA:s president, Donald Trump, sin plan att höja tullarna mot kinesiska varor från 10 till 25 procent. Det innebär att kinesiska importvaror beläggs med en tullavgift till ett värde av 200 miljarder dollar.

President Trump hotar också med att införa tullar på andra kinesiska varor värda 325 miljarder dollar.

Trots detta kommer handelsdiskussionerna med Kina att fortsätta under fredagen. I ett uttalande från Vita huset heter det att parterna ”kommit överens om att fortsätta diskussionerna på morgonen”.

En kinesisk delegation ledd av vice premiärminister Liu He är i Washington, efter att nya samtal inletts under torsdagen.

Kina svarar

Det dröjde inte länge under fredagsmorgonen, svensk tid, innan Kina kom med ett svar där de lovar motåtgärder.

– Man är medveten om att om man skulle göra eftergifter på alla de punkter som USA kräver skulle man överge den kinesiska ekonomiska modellen, det betyder att det kinesiska kommunistpartiet skulle tappa kontroll över näringslivet och det ligger inte inom närtid, säger Ulrika Bergsten, SVT:s asienkorrespondent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.