SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tror att situationen för den svenska ekonomin kan förvärras efter införandet av USA:s tullar mot kinesiska varor. Foto: SVT

Chefsekonomen efter tullinförandet: Situationen för svensk ekonomi kan förvärras

Uppdaterad
Publicerad

Börserna har hittills reagerat negativt på USA:s införande av tullar mot kinesiska varor. Den svenska ekonomin kan också komma att påverkas negativt, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB i SVT:s Morgonstudion.

– Jag tror att vi kan se två effekter, dels att Stockholmsbörsen följer de globala börserna nedåt, men sen – om det blir värre – kan det leda till att vår export kommer att försämras, att svensk ekonomi kommer att försämras, då blir det mycket större effekter, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Situationen kan förvärras

Han menar att ungefär 50 procent av den svenska ekonomin har någon koppling till exportsektorn.

– Fortsätter det här ytterligare framåt kan det förvärra situationen för svensk ekonomi, säger han.

Har inte sett alla reaktioner än

Initialt fanns förhoppningar på lösningar i de hittills låsta handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.

Men efter att beskedet om införandet av tullar kom tidigt under fredagsmorgonen, svensk tid, föll Asienbörserna.

– Vi har inte ännu sett de totala reaktionerna på just Kinabörserna, men ser vi till övriga Asienbörser reagerar man negativt och tyvärr tror jag att det kan bli en negativ reaktion även i Kina. Även indikationerna på hur USA-börserna kommer att öppna i eftermiddag är negativa just nu, säger Robert Bergqvist.

Kinesiska sparare kan drabbas

Han säger vidare att han hoppas att både USA och Kina kommer reagera på hur börserna faller.

– Trump ser börsfallet i USA som att det kan vara ett misslyckande för hans ekonomiska politik. Och i Kina har kinesiska sparare mängder med pengar på börsen, så om de faller drabbas spararna och det är inte bra för president Xi Jinping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer