Investerare på Shanghai börsen ser hur index faller. En följd av Trumps hot om att höja tullavgifterna på kinesiska varor. Foto: Ng Han Guan/AP

Upptrappat handelskrig mellan USA och Kina

Uppdaterad
Publicerad

USA fortsätter att sätta press på Kina i de pågående handelssamtalen. Det senaste utspelet är att President Donald Trump tänker höja tullavgifterna för vissa kinesiska varor redan nu på fredag.

”Handelsavtalet med Kina fortsätter, men det går för långsamt eftersom de försöker omförhandla”, twittrade president Donald Trump i går.

Nu spekuleras det i om detta är en ovanligt bufflig förhandlingsteknik, eller en eskalerande handelskonflikt som vi ser.

Till en början kom uppgifter om att Kina, som straff, hotade med att utebli från nästa handelssamtal. Men senare under dagen sa Geng Shuang, talesperson för Kinas utrikesdepartement, på en presskonferens, att en delegation från Kina ändå förbereder sig för att åka till USA och fortsätta samtalen.

Farligt läge för handeln

Det senaste utspelet från Trump handlar om att produkter som tidigare har haft en tullavgift på 10 procent, redan nu på fredag, kommer att höjas till 25 procent,

– Det här är läskigt. Vi har blivit tagna på sängen av Donald Trump, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB till TT.

– De flesta har trott att USA:s och Kinas förhandlingar gått bra, det är de signaler man fått. Men detta kommer som en blixt från en klar himmel,

Det osäkra läget fick världens börser att falla under dagen.

Tullavgifter

Förhandlingarna om tullavgifter har varit centrala i samtalen mellan USA och Kina. En källa i Vita huset sa i går till Reuters att Trump vill behålla alla de tullavgifter som nu existerar och dessutom höja andra. Samtidigt vill Kina få bort i princip alla avgifter.

Nästa omgång av handelssamtalen mellan USA och Kina är planerad till nu på onsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer