Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oksana Pohomiy jämför tiden under ryskkontroll med George Orwells bok ”1984”. Foto: Johannes Tolf/SVT

Lokalpolitikern Oksana Pohomiy jagades av FSB: ”Det var läskigt”

Uppdaterad
Publicerad

Att sprida sitt budskap inifrån Cherson var livsfarligt under den ryska ockupationen. Lokalpolitikern Oksana Pohomiy retade gallfeber på den ryska säkerhetstjänsten FSB när hon spred filmer på sociala medier.

– Om någon hade avslöjat mig, då hade dom tagit mig, säger hon.

Lokalpolitikern Oksana Pohomiy tar friheten i Cherson med glädje. Men tiden före befrielsen var hård – till trots att hon gjorde vad hon ansåg var viktigt för att föra kampen vidare. Från underjord rapporterade hon om den ryska ockupationen av staden.

– Jag gjorde videor som innehöll sanningen om vad som hände i Cherson, sanningen om vad som hände patrioterna här i Cherson, säger hon.

Kriget i Ukraina

Det har varit en svår mental prövning för Chersonborna, vissa har knappt vågat att gå ut för att slippa möt ryssarna på gatan. Oksana jämför det med George Orwells bok ”1984”, som handlar om ett samhälle styrt av en oligarkisk socialistisk diktatur.

– Det var de facto vad som hände här men ännu hemskare, säger hon.

Hör henne berätta om hur det var att leva i Cherson under den ryska kontrollen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet