Nära genombrott till tvåårig pojke i borrhål i Malaga

Uppdaterad
Publicerad

Fyra meter återstår för att nå den tvåårige pojke som fallit över 70 ner i ett borrhål. Det intensiva räddningsarbetet fortsätter och är i slutfasen trots få förhoppningar att hitta pojken vid liv. Ett svenskt företag finns på plats med specialutrustning för att bistå operationen.

Det var vid en familjeutflykt den 13 januari som pojken uppges ha fallit ner i ett borrhål i staden Totalán nära Malaga i Spanien. Enligt El Pais hade någon olagligt borrat efter vatten och lämnat hålet bristfälligt igenfyllt.

Ingen kommunikation

Pojken tros finnas omkring 70 meter ner i det trånga hålet som mäter omkring 25 centimeter i diameter.

Man har inte kunnat kommunicera med honom eller få ner vätska eller förnödenheter.

Horisontell gång

Räddningsoperationen har gått ut på att borra ett schakt bredvid det borrhål där tvååringen ska finnas. I en specialbyggd bur ska personal firas ner för att gräva en horisontell tunnel in till den plats där pojken tros finnas.

Specialutbildade gruvarbetare har nu flugits in för att gräva gången som är fyra meter till borrhålet. Enligt räddningsledningen hoppas man komma fram till pojken under tisdagseftermiddagen.

Borrar av den här storleken har använts för att göra ett schakt bredvid det hål där pojken tros finnas. Foto: Reuters/Jon Nacza

Mätning under jord

Det svenska företaget Stockholm Precision Tools finns på plats med speciell mätutrustning som beskrivs som en sorts gps-mätare under jord.

– Man har stött på hårdare berg i det nya hålet som man borrar, det har försenat operationen. Vår specialutrustning kan mäta ner till 2000 meters djup, säger Berne Selberg, rådgivare åt företaget SPT till SVT Nyheter.

Deltog i Chileräddningen

Företaget deltog i arbetet med att rädda de 33 gruvarbetare som var instängda efter en olycka i Chile 2010. Efter 69 dagar kunde de ta sig upp ur gruvan.

– Företaget spelade stor roll när man räddade de chilenska gruvarbetarna. Mätutrustningen prickade exakt rätt så man kunde fira ner en tub i hålet som gruvarbetarna, en och en,  kunde kliva in i och firas upp till ytan, säger Berne Selberg.

SPT är specialiserat på mätteknik och arbetar globalt inom olje-, gas- och gruvindustrin sedan 20 år tillbaka.

Nya förseningar

Operationen utanför Malaga följs av människor i hela världen. Många stöttar familjen och erbjuder mat och husrum i närheten.

Många människor har visat sin solidaritet och medkänsla med familjen till den tvåårige pojken. Foto: AFP/Jorge Guerrero

För mindre än ett år sedan drabbades familjen av ännu en tragedi då en treårig son avled. Enligt medieuppgifter dog han av ett hjärtfel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.