Till vänster fångar som deltar i brandbekämpningen i Kalifornien. Till höger platsen där en brandman dog medan han bekämpade Carr Fire utanför Redding. Foto: Noah Berger, TT/ Rebecca Randhawa, SVT

Närmare 2 000 fångar bekämpar bränderna i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränderna i Kalifornien väntas inte vara under kontroll förrän i september. Totalt 14 000 personer bekämpar bränderna – bland dem närmare 2000 fångar som har kallats in för brandbekämpningen, rapporterar AP.

Under onsdagen kom de för första gången ett relativt positivt besked från räddningstjänsten om bränderna i Kalifornien. De tycker sig nu har gjort stora framsteg – men bränderna väntas ändå inte vara under kontroll förrän i september.

Totalt 14 000 personer deltar i brandbekämpningen, rapporterar AP som har tittat närmare på vilka som deltar i arbetet.

63-åriga Diane Nuccios husvagn brändes ned. Hon fick med sig hunden men inte så mycket mer än så. Diane har ingen hemförsäkring och bor på Röda Korsets härbärge i Redding, där hon fått nya kläder och glasögon. Foto: Rebecca Randhawa, SVT
Konstnären Kathy Cathrine tittar på de konstverk som grävts fram ur askan där hennes hus tidigare stod. De har ändrat form och färg. Nu ska hon samla in fler föremål som räddats i Redding. Målet är en utställning som hon kallar ”Art from the ashes”. —Från det här hemska uppstår skönhet, säger Kathy. Foto: Rebecca Randhawa SVT.
Kathy Cathrine har fått hjälp av en kristen frivilliggrupp att gräva fram de föremål som fortfarande finns kvar under askan. Foto: Rebecca Randhawa SVT

Hjälp från Australien

Delstatens räddningstjänst har bara 5 300 heltidsanställda brandmän. Utöver dem tas 1700 deltidsanställda brandmän in under de perioder det är störst risk för skogsbränder. Men det räcker inte för att bekämpa bränder i den här storleken.

Under årets bränder har delstaten fått hjälp från flera andra delstater och även andra länder. Bland annat 53 brandmän från Australien och Nya Zeeland väntas ansluta den här veckan, enligt AP.

Till Bethelkyrkan i Redding kan alla som drabbats av branden komma och hämta det de behöver. Foto: Rebecca Randhawa, SVT

Straffminskning som betalning

Utöver det utbildar delstaten fångar till brandmän. Totalt 1 916 dömda fångar bekämpar just nu bränderna. De får en dollar i timmen i lön samtidigt som de som får straffminskning som tack för insatserna, enligt AP. Fångar används ofta för att bekämpa bränder i USA. De är specialutbildade och har liknande arbetsuppgifter som de ordinarie brandmännen.

Samtidigt kallas nu armén in. 200 soldater får just nu en fyra dagar lång träning för att kunna delta i brandbesläckningen.

Branden i norra Kalifornien uppges nu täcka ett område på över 120 000 hektar. Nio personer har omkommit och över tusen hem har förstörts i bränderna som beskrivs som de största i delstatens historia.

Nio människor har mist livet i bränderna i norra Kalifornien. Foto: Rebecca Randhawa SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.