Nio döda i bränderna i Kalifornien

Publicerad

Nio människor har omkommit i bränderna i norra Kalifornien. Branden i Mendocino har spridit sig i snabb takt och är nu den största i delstatens historia.

Branden täcker nu ett område på 117 600 hektar, vilket är en yta lika stor som hela Los Angeles, rapporterar AFP. Räddningstjänsten har bara kontroll över en tredjedel av det brandområdet och tror att det kommer fortsätta brinna månaden ut, åtminstone. Branden är bara en av åtta skog- och markbränder som härjar i Kalifornien.

Se hur lokalsamhället i Redding hanterar livet efter branden. Foto: Josh Edelson/TT/Anders Zernell/SVT

Värsta genom tiderna

Skogsbränder är inte ovanliga i delstaten och beredskapen har ökat de senaste åren genom att fler brandmän anställts och allmänheten informeras genom kampanjer om hur man ska bete sig. Trots detta fortsätter bränderna blossa upp och brandläget är det värsta genom tiderna i Kalifornien.

Över 1000 förstörda hus

I staden Redding har över tusen hus förstörts. SVT:s utsända Rebecca Randhawa har träffat konstnären Kathy Catherin som är en av dem vars hem brunnit ner till grunden. Hon är besluten att vända branden till något positivt, genom att göra en konstutställning av saker som Reddingborna hittat i askan.

– Ur soporna och skräpet framträder något vackert, fantastiska saker som har omformats och fått nytt liv på oväntat sätt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer