Västerländsk ost dumpas i staden Belgorod i Ryssland. Foto: AP

Ryssland: Närmare 500 ton västerländsk mat förstörd

Uppdaterad
Publicerad

Mängden västerländsk mat som förstörts i Ryssland den senaste veckan närmar sig nu 500 ton.

Mellan 6 och 11 augusti destruerades 41 ton kött och 433 ton vegetabiliska livsmedel, skriver nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till en rysk tillsynsmyndighet.

Som SVT Nyheter tidigare berättat beslutade Moskva för ett år sedan att förbjuda import av många livsmedel från väst. Det som ett svar på de sanktioner EU och USA införde med anledning av Rysslands annektering av Krimhalvön och stödet till proryska separatister i Donetsk och Luhansk.

Ryska importörer har kunnat kringå förbudet genom att maten förädlas eller packas om i Vitryssland. Ett annat sätt har varit att mattransporterna uppges vara på väg till Kazakstan, som precis som Vitryssland ingår i den ryska tullunionen.

Stora protester

Men förra veckan skrev Vladimir Putin under en ny lag om att alla livsmedel som förs in i Ryssland i strid med förbudet ska förstöras.

Moskva försvarar beslutet med att maten kan vara farlig för människors hälsa. Men protesterna är stora. Ett upprop på nätet, med krav om att maten borde ges till fattiga människor i Ryssland, har hittills samlat närmare 350.000 namnunderskrifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.