Nu har destruktionen av den importerade maten inletts i Ryssland. Foto: SVT

Här bränner Ryssland det danska fläskköttet

Uppdaterad
Publicerad

I dag trädde den nya ryska lagen i kraft som kräver att utländsk mat, som faller under det ryska importförbudet, ska förstöras.
I Ryssland växer protesterna mot Putins order och nära 300.000 ryssar har skrivit under en protestlista.

– Lagen är omänsklig. Det finns massor av fattiga människor i Ryssland. Den här maten borde ges till dem, säger Olga Saveljeva när SVT Nyheter når henne i Moskva.

Hon är initiativtagare till ett upprop på nätet som, när den här texten skrivs, samlat nära 300.000 underskrifter.

– Ibland känner man att man bara måste göra något så jag gjorde det. Men jag hade inte väntat mig ett sådant gensvar!

Ska filmas

För ett år sedan förbjöd Ryssland all import av kött, fisk, frukt, grönsaker och olika mjölkprodukter som ost från de länder som stödjer EU:s och USA:s sanktioner mot Ryssland. Sanktionerna infördes som en reaktion på Rysslands annektering av Krimhalvön.

Men leveranserna har inte upphört. Tvärtom har de ökat, sade Putins pressekreterare Dmitrij Peskov nyligen till ryska journalister.

Det här vill nu Putin få ett slut på. Maten som konfiskerats ska nu också förstöras. Och det inför två vittnen samtidigt som allt dokumenteras på film.

Men samtidigt kommer rapporter om att allt inte går som Putin tänkt. I städer som Sankt Petersburg och Orenburg ligger ryska livsmedelsinspektionen i konflikt med tulltjänstemän som vägrar lämna ifrån sig maten, enligt ryska medier.

Inte rimligt

Och många, bland annat bloggaren Anton Orech, tycker inte att det är rimligt att förstöra kvalitativa livsmedel i ett land där det finns fattiga och svältande människor.

Olga Saveljeva hoppas att Putin ska tänka om.

– Han är utbildad jurist och jag tror att han kommer att inse att han har gjort ett misstag, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer