Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna på det stora vulkanutbrottet i klippet. Foto: NASA

NASA: Vulkanutbrottet sköt flera miljoner ton vatten upp i luften

Uppdaterad
Publicerad

Vulkanutbrott i havet utanför önationen Tonga den 15 januari i år har fångats på satellitbilden av NASA. Nu menar forskarna att bilderna visar hur 146 miljoner ton vatten – tillräckligt för att fylla 58 tusen olympiska simbassänger – bli uppskjutna i luften.

– Vi har aldrig sett något liknande, säger Luis Millan, atmosfärforskare på NASA.

Satellitbilden från NASA har fångat mängder av vattenånga som skickats ut i stratosfären när en vulkan utanför önationen Tonga bröt ut den 15 januari i år.

Det rör sig om 146 miljoner ton vatten – större än man någonsin sett förut och tillräckligt för att fylla 58 tusen olympiska simbassänger, visar en ny forskningsstudie som har analyserat bilderna.

Enlig studien kan vattenångan finnas kvar i statosfären i flera år och göra att jorden tillfälligt blir varmare.

Kraftigare än Hiroshima

Vulkanutbrottet utanför Tonga var det största sedan år 1883 och gav upphov till en tsunami som dödade tre personer och på olika sätt påverkade fyra femtedelar av Tongas befolkning.

Utbrottet ska även ha varit hundratals gånger kraftigare än atombomben som USA släppte över staden Hiroshima, Japan, i slutet av andra världskriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.