Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör invånare om värmen som lamslagit delar av Indien i klippet. Foto: Sanjeev Gupta/TT

Svår värmebölja i Indien – nära hundra personer döda

Uppdaterad
Publicerad

En svår värmebölja har drabbat Indien – temperaturen når på flera platser omkring 45 grader. Nästan hundra personer har dött till följd av värmen.

Extremvärmen har drabbat delstaterna Uttar Pradesh och Bihar hårt under de senaste dagarna. Minst 96 personer har dött, rapporterar The Guardian. I distriktet Ballia har över 300 personer behövt läggas in på sjukhus.

Under söndagen uppmättes temperaturen till 44,7 grader. Myndigheter i delstaterna har varnat invånare som är över 60 eller som lider av sjukdomar att stanna inomhus under dagen. De flesta som avlidit var äldre personer.

Enligt India Meteorological Departement, IMD, kommer hettan att hålla i sig åtminstone fram till i dag, 19 juni, enligt AP.

April, maj och juni är generellt sett årets varmaste månader i Indien. Värmeböljorna leder ofta även till vattenbrist, som drabbar miljontals människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.