Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sommaren 2018 var Sverige drabbade av många skogsbränder. I klippet berättar meteorologen om brandrisken i Sverige just nu. Foto: Andreas Hillergren/Johan Nilsson/TT

SMHI varnar för extrem brandrisk – SVT:s meteorolog: ”Det är ett allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Utbredd torka och en stundande värmebölja har fått både SMHI och MSB att varna för ”extrem brandrisk” i stora delar av landet. Och enligt SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt är det torra vädret här för att stanna.

– Det är ett allvarligt läge, säger han.

Skogsbränder har härjat i Kanada och norra USA under försommaren, och i Sverige varnar experter för en farlig sommar. Årets första skogsbränder har redan börjat uppstå. På fredagen kämpar ett 50-tal brandmän mot lågorna norr om Tallåsen i Ljusdals kommun.

– Högtrycket som ger oss det här torra vädret försvagas lite, och släpper in lite mer skurbetonat väder. Men generellt är det fortfarande väldigt torrt, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanar nu allmänheten till försiktighet, och att följa de eldningsförbud som har utfärdats på många håll. Det råder eller flaggas just nu för eldningsförbud i mer än halva landet.

”Använd sunt förnuft”

I veckan brann ett 25 hektar stort skogsområde söder om Åkers styckebruk. Bara de senaste veckorna har flera bränder startat i skogar runtom i landet.

Än så länge har det inte blivit ett lika kritiskt läge som under brandsomrarna 2014 och 2018, men den torra marken har orsakat bränder runt bland annat Ljusdal, Härnösand, Falun och Alsterbro.

– Använd en stor skopa sunt förnuft. Inga gnistor överhuvudtaget ska förekomma i skogen, säger Annie Johansson, skogsbrandsspecialist som utbildar räddningstjänstens personal.

Johansson menar att Sverige är mer förberett för att bekämpa skogsbränder än vi var för fem år sedan, men att oron alltid finns kvar. Både lägesbilden och oron delas av den erfarne katastrofsamordnaren och brandingenjören Lars-Göran Uddholm, chef för Räddningstjänsten på Gotland.

– Om det fortsätter så här kan det mycket väl bli som sommaren 2018, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan nu flaggar meteorologerna för att det kan bli en torr sommar – med förhöjd risk för skogsbränder som följd. Brandchefen Lars-Göran Uddholm tror att det kan bli som sommaren 2018, men att Sverige är bättre rustat nu. Foto: SVT

Elda utomhus? Råd vid torka och eldningsförbud

Allmänheten har ett ansvar att förhindra att bränder startar i onödan. Den som bryter mot ett eldningsförbud kan dömas till böter och straffas om den orsakar en brand, oavsett om det är eldningsförbud eller inte.

Här är några råd till privatpersoner.

  • Håll koll på brandrisken och om det råder eldningsförbud. Ta hjälp av appen Brandrisk ute. Krisinformation.se har också en karta över hela Sverige, som uppdateras när eldningsförbud införs eller ändras.
  • Är brandrisken hög? Välj andra alternativ till att elda eller grilla.
  • Välj en säker plats om du tänkt elda – en fast grillplats eller ett underlag av grus eller sand. Och elda inte om det blåser mycket.
  • Se till att det finns vatten att släcka med – och se till att släcka ordentligt efter dig.

Källa: krisinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet