Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nataliya Baeusch skrev sina föräldrars telefonnummer på insidan av sin jacka, så att de skulle få veta vad som hänt henne om hon dog. Hör henne berätta i videon. Foto: MARIE-LAURE MESSANA/TT/Reuters

Nataliya evakuerades från stålverket Azovstal: ”Trodde inte vi skulle komma ut”

Uppdaterad
Publicerad

I två månader sökte Nataliya Baeusch skydd under stålverket i Azovstal i det hårt krigsdrabbade Mariupol. Hon hade bara några minuter på sig att packa ihop sina ägodelar när ukrainska soldater en dag evakuerade henne.

– Jag trodde inte vi skulle komma ut, säger hon med tårar i ögonen.

Intensiva strider har pågått vid stålverket i Mariupol sedan kriget i Ukraina inleddes. Stålverket är den sista platsen i staden utom rysk kontroll och har utsatts för tunga artilleriangrepp, samtidigt som civila och soldater sökt skydd under den massiva byggnaden.

Nataliya Babeush berättar för Reuters att hon hade gett upp hoppet om att komma ut levande.

– Vi hade ingen information alls. Vi var helt avstängda från världen och från informationsflödet. Vi visste inte om evakuering pågick. Vi kunde bara gissa, säger hon.

Nataliya Babeush evakuerades från stålverket tillsammans med några barn – hör henne berätta i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.