Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Natalja berätta om tiden under rysk ockupation tillsammans med sin mamma och sin dotter. Foto: Lars Lyrefeldt/SVT

Natalja och Halyna om tiden under rysk ockupation: ”Blev misshandlade med järnrör”

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i den befriade staden Izium vittnar om skakande upplevelser från den ryska ockupationen. Vid en matkö träffar SVT en kvinna som berättar att hennes barnbarn togs tillfånga av ryska soldater och hölls instängd i en källare i två veckor.

– Han lyckades fly och sprang till mig helt vettskrämd. Han skrek ”Hjälp mig, mormor”, berättar Halyna.

I centrala delarna av ukrainska Izium delar en hjälporganisation ut mat till invånarna, som sakta återgår tilll en ny vardag efter att ha befriats från rysk ockupation. Platsen fylls snabbt av hungriga men också traumatiserade människor.

SVT:s team Elin Jönsson och fotograf Lars Lyrefeldt träffar en mamma och hennes vuxna dotter. De berättar om hur de ryska trupperna kom till staden och om soldaterna som dök upp på deras gård. Där lekte ett av barnen med en egengjord darttavla med pilar.

– Soldaterna sprang in och ropade att hon höll i ett vapen. Han höll i ett automatvapen och sa att vi skulle rada upp oss mot väggen. Sedan sa han att han struntar i var kulorna landar, berättar Halyna.

Hennes dotter Natalja berättar att de ryska soldaterna sprang in i deras lägenhet och misshandlade henne.

– De frågade om vi hade några vapen. De hade vi inte och de började de slå mig med järnrör. Jag blev helt blåslagen på ryggen. Det var ren misshandel, säger hon.

Hör Natalja och Halynas vittnesmål i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.