Nationalistpartiet i Skottland kräver ny folkomröstning om självständighet

Uppdaterad
Publicerad

Nationalistpartiet SNP i Skottland har krävt en ny folkomröstning om självständighet. Det har skett efter valsegern i parlamentet. Men Storbritanniens premiärminister säger nej till en ny folkomröstning.

Nu förväntar sig många skottar en rejäl kraftmätning mellan valets båda vinnare.

– Valet visade att skottarna är så pass politiskt olika engelsmännen att det är dags för Skottland att gå sin egen väg, säger Adam Knox som röstade.

Skottland röstar om självständighet

Det skotska nationalistpartiet SNP fick 48 av 59 mandat i valet. Det är en förkrossande seger över Tory som fick 6 mandat. Nu väntar Adam Know på en strid mellan SNP:s ledare Nicola Sturgeon och Boris Johnson.

– Ja ingen vill vara premiärministern som administrerar Storbritanniens upplösning. Boris Johnson kan säga nej. Men Skottland har allt för länge fått höra att det inte kan, att det är för litet och fattigt.

Folkomröstningen

En majoritet av skottarna röstade nej till självständighet i folkomröstningen 2014. Men två år senare sa de flesta ja till fortsatt medlemskap i EU. SVT Nyheter talar med Claudia som tror att fler av hennes landsmän vill ha ett självständigt Skottland vid ett brexit.

– När vi röstade förra gången insåg vi inte att brexit skulle bli nåt så här stort och förfärligt. Vi trodde verkligen på en förändring. Så jag är för en ny folkomröstning, säger Claudia till SVT:s reporter Anna-Maja Persson i Edinburgh i Skottland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottland röstar om självständighet

Mer i ämnet