Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mycket tyder på att Georgia Meloni och Matteo Salvini kommer bilda en nationalkonservativ högerregering. Men den kommer bli kortvarig, menar politiska kommentatorn Mauro Magatti. Foto: Nicolai Zelmani/SVT

Nationalkonservativa högern på väg mot makten i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Det nationalkonservativa högerpartiet Fratelli D’Italia – Italiens bröder, ser ut att ta hem segern i extravalet i höst. Men segerns sötma kan bli kortvarig.

– Jag tror att det mycket väl kan bli en ny teknokratisk regering om ett eller två år, säger sociologen Mauro Magatti.

Från 4 procent i valet 2018 till 24 procent i de senaste opinionsmätniningarna. Så snabbt har Italiens bröder avancerat i popularitet. Mycket tyder nu på att de kommer att ta hem segern i extravalet den 25 september och regera tillsammans med sina allierade på högerflanken – Lega och Forza Italia.

Partiet leds av 45-åriga Georgia Meloni. Hon ses som en stark ledare, med nationalkonservativa värderingar. Bland annat är hon emot invandring, samkönade äktenskap och vill inte att gaypar ska få adoptera. Dock har partiet tydligt tagit ställning mot kriget i Ukraina, något som deras allierade inte har gjort. Tvärtom har Silvio Berlusconi (Forza Italia) och Matteo Salvini (Lega) nära band till Ryssland och Putin.

Anklagas för fascism

Kritiker har flera gånger hävdat att Italiens bröder har rötter i fascismen. Delvis på grund av att Georgia Meloni som 15-åring engagerade sig i ett postfascistiskt parti. Men det har också förekommit perifera partimedlemmar som uttryckt sitt stöd för fascism. 

Sociologen och ledarskribenten Mauro Magatti tycker dock att det är fel att säga att dra kopplingar till fascismen.

-Det är inte rimligt att anklaga henne för fascism, hon är bara ett uttryck för populism, säger han.

Att de nu ökar så mycket tror han har att göra med den Mario Draghis regering, en koalition som Italiens bröder valde att inte ingå i.

-Det är en stor andel av folket som inte gillar Draghis linje och den ekonomiska situationen. Det har Georgia Meloni dragit nytta av.

Vänsteralternativen har svårt att samarbeta

Näst högst siffror har det socialdemokratiska partiet Partito Democratico. Men Enrico Lettas parti har svårt att bilda allianser med andra mitten-vänsterpartierna, vilket hindrar dem från att ta regeringsmakten. 

Italien har 20 år av politiskt kaos bakom sig och inget tyder på att det kommer ta slut med Georgia Meloni som premiärminister. Mauro Magatti menar att partiets politik är för svag och att de kommer få svårt att leva upp till sina löften. De konservativa och invandringskritiska idéerna är i flera fall i strid med EU och internationella lagar, vilket gör att de kommer att bli svåra att genomföra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.