Jens Stoltenberg. Foto: TT

Nato bekräftar: Turkiska militärer söker asyl

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens kuppförsök i Natolandet har ett antal turkiska officerare som arbetar på Nato-uppdrag sökt asyl utomlands.

– Det stämmer att en del turkiska officerare som arbetar i Natos struktur, en del av dem har sökt asyl i de länder där de arbetar, säger Natochefen Jens Stoltenberg.

Efter kuppförsöket har tusentals turkiska militärer gripits och många har förhörts under hårda former och/eller avskedats.

Oroligheter i Turkiet

Nu säger Stoltenberg att asylansökningarna är en fråga för berörda länder, utan att lämna ytterligare detaljer om vilka det är.

Stoltenberg ska på söndag inleda ett besök i Turkiet. Då ska han ta upp frågan mänskliga rättigheter och korrekt rättsskipning.

Turkiet skyller kuppförsöket på den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som lever i exil i USA. Regeringen har slagit till brett och hårt mot tidningar och oppositionella som anklagas för att stödja Gülen eller vissa kurdiska rörelser.

”Bistert” läge

Enligt FN är situationen för yttrandefriheten i Turkiet ”bister”.

– Jag skulle säga att slutsatsen är ganska bister och återspeglar vad jag tror är en djup känsla av inskränkningar av åsiktsfrihet och yttrandefrihet över hela landet, säger FN-rapportören David Kaye efter ett besök i Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet