Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär artikel 4?

Nato blixtinkallar till möte i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Jens Stoltenberg och Nato-ambassadörerna möts i Bryssel i dag efter robotexplosionen i östra Polen under tisdagen. Sverige deltar i mötet, säger Ulf Kristersson till SVT.

Det blixtinkallade Natomötet som sker på Polens initiativ kommer att hållas klockan 10.00 i Bryssel, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Förutom Nato-ambassadörerna medverkar generalsekreteraren Jens Stoltenberg. Efter mötet kommer det att hållas en pressträff, utsatt tid för den är 12.30. Sverige kommer att delta i det mötet ”fullt ut”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT Nyheter.

– Formellt är vi ännu inte Natomedlemmar men vi kommer vara med i det möte som är klockan 10 där man diskuterar den här saken, säger Kristersson.

Natos artikel 4 blir aktuell när ett medlemsland hotas för att alliansens medlemmar ska kunna agera tillsammans. Den har bara åberopats sex gånger sedan Nato bildades 1949.

Artikel 4 är separat från artikel 5, som deklarerar att en attack på ett medlemsland är en attack på alla, den artikeln brukar kallas för ”musketörparagrafen”.

Efter explosionen i polska byn Przewodów, som ligger bara några kilometer från den ukrainska gränsen talade Stoltenberg med Polens president Duda. På Twitter skriver Stoltenberg att Nato följer situationen noga men betonar också att att det är viktigt att all fakta kommer upp på bordet.

Uppgifter: Polen åberopar inte artikel 4

Polens Nato-ambassadör Tomasz Szatkowski har en ansökan redo om att aktivera artikel 4 i Natofördraget, men den kommer inte att läggas fram vid dagens möte. Det uppger en källa nära Polens president Duda för polska radiokanalen RMF24. Även premiärministern säger att det inte är troligt att man lägger fram det efter att det står klart att roboten mest troligt avfyrades av misstag av ukrainskt luftvärn.

Under Jens Stoltenbergs pressträff efter Natomötet konstaterar han också att medlemsländerna är överens om att artikel 4 inte behöver åberopas.

Se videon ovan från när överstelöjtnant Joakim Paasikivi beskrev artikel 4 i våras.

Fakta: Natos artikel 4

Enligt Natos artikel 4 kan ett medlemsland sammankalla de övriga Natoländerna för konsultation för att fastställa om dess territoriella integritet, politiska oberoende eller säkerhet hotas.

Den har bara åberopats sex gånger sedan Nato bildades 1949, enligt amerikanska mediebolaget CNN.

Ukraina är inte medlem i Nato och Ryssland vill att alliansen stänger dörren för ett eventuellt framtida ukrainskt medlemskap.

Artikel 4 skiljer sig från artikel 5, som deklarerar att en attack på ett medlemsland är en attack på alla.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.