Peter Hultqvist ser risker för instabilitet efter USA:s reträtt i Afghanistan och Irak. Foto: TT/AP

Försvarsministern om USA:s reträtt i Afghanistan: ”Påverkar säkerhetsläget”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps beslut om att dra tillbaka tusentals soldater från Afghanistan och Irak möts med förvåning och skarp kritik i Sverige och omvärlden.

Nu varnar både Nato och den svenska regeringen för att läget kan utnyttjas av extremister.

– Andra aktörer kan utnyttja ett eventuellt vakuum som kan uppstå, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT.

På tisdagskvällen, svensk tid, meddelade USA:s försvarshögkvarter Pentagon att tusentals amerikanska soldater skickas hem från Afghanistan och Irak. I maj vill Donald Trump att samtliga amerikanska soldater ska ha lämnat landet.

Hultqvist: Effekt på säkerhetsläget

På det svenska försvarsdepartementet tog man emot beskedet med förvåning. Enligt försvarsminister Peter Hultkvist kommer reträtten att ha stor betydelse för det internationella samarbetet.

– Säkerhetsläget i både Afghanistan och Irak kräver stabilitet i närvaron. Snabba förändringar i form av truppneddragningar har effekter på både säkerhetsläget och stabiliteten i respektive region. Andra aktörer kan utnyttja ett eventuellt vakuum som kan uppstå, säger han i ett uttalande till SVT.

Ingen förändring i Sveriges närvaro

Beskedet från Pentagon ser dock inte ut att innebära några konsekvenser för Sveriges truppnärvaro i landet. I dag befinner sig mellan 30-40 svenska soldater i Afghanistan.

– Här och nu blir det ingen påverkan. Men vi kommer att analysera det här och se om det innebär något i förlängningen, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon till SVT.

Den svenska Afghanistankommittén, SAK, kommenterar det amerikanska agerandet på Twitter.

”Tf försvarsminister Chris Miller säger att han är ”trött på krig”. Det är inget mot vad det afghanska folket är. SAK uppmanar USA att hålla fast vid avtalet med talibanerna och ge den pågående fredsprocessen sitt fulla stöd.”

”Blir plattform för terrorister”

Beskedet har skapat svallvågor i den internationella försvarsdebatten.

Nato-chefen Jens Stoltenberg kallar beslutet för förhastat och säger till norska VG att priset för ett för tidigt tillbakadragande kan bli ”väldigt högt”.

– Afghanistan riskerar att en än gång bli plattform för internationella terrorister som planerar och utför terrordåd i våra hemländer. Och IS kan återuppbygga det kalifat i Afghanistan som de förlorade i Syrien och Irak, säger Stoltenberg till VG.

Senatens ledare kritisk

Den amerikanska senatens republikanske ledare Mitch McConnel som tidigare ställt sig på Trumps sida i frågan om exempelvis valfusk är oväntat kritisk till beslutet och säger att tillbakadragandet är ”en stor propagandaseger” för extremister.

– En snabb reträtt av amerikanska trupper från Afghanistan nu kommer att skada våra allierade och gynna de personer som vill skada oss, sa McConnell i senaten på tisdagen och varnade för att konsekvenserna kan bli värre än efter Barack Obamas tillbakadragandet av trupper i Irak 2011.

Sveriges utrikesminister Ann Linde vill inte kommentera beslutet, utan hänvisar till Peter Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.