Aleksej Navalnyj ligger i koma på Charitésjukhuset i Berlin.

Nato fördömer misstänkt rysk förgiftning mot Aleksej Navalnyj

Publicerad

Natoländer fördömer ”det fruktansvärda likvidationsförsöket” mot den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och kräver en oberoende internationell utredning av det inträffade.

Beskedet från Natochefen Jens Stoltenberg kommer efter ett möte inom försvarsalliansen.

– Den som använder kemiska vapen visar en fullständig brist på respekt för människolivet, säger Stoltenberg efter det att Natoländerna diskuterat ämnet i Bryssel.

– Rönen lämnar inget tvivel. Navalnyj förgiftades med ett neurotoxin i novitjok-gruppen. Användningen av sådana gifter är brutalt och Natoländerna fördömer detta. Detta är ett oacceptabelt brott mot internationella normer och regler, fortsätter Stoltenberg.

Ligger i koma

Navalnyj insjuknade ombord på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti. Han flögs efter ett par dagar till den tyska huvudstaden Berlin där han nu ligger i koma på Charitésjukhuset.

Tyska läkare har konstaterat att Navalnyj förgiftades med det Sovjetutvecklade nervgiftet novitjok. Det är samma gift som användes mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i den engelska staden Salisbury för två år sedan.

Efter förgiftningen av Skripal utvisades flera ryska diplomater av Natoländer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer