Aleksej Navalnyj insjuknade ombord på en flygning i augusti och tvingades nödlanda i Sibirien, där han intensivvårdades för symtom på förgiftning. Foto: Pavel Golovkin/TT

Löfven och Merkel i diskussioner om förgiftningsattacken

Uppdaterad
Publicerad

Västvärlden kräver förklaringar sedan Tyskland slagit fast att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftats med det sovjetiska nervgiftet Novitjok, samtidigt som Kreml avvisar alla anklagelser.

Under torsdagen mötte Stefan Löfven Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin, då de bland annat diskuterade den misstänkta förgiftningen.

Stefan Löfven har under torsdagen befunnit sig i Berlin för att diskutera det framtida EU-samarbetet. Under en gemensam presskonferens sa de bägge ledarna att de även har tagit upp den misstänkta förgiftningen av ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

– Vi fördömer på starkast möjliga sätt mordförsöket, det är uppenbart att den ryska regeringen har en del frågor att besvara. Vi måste utreda det här närmare på ett transparent sätt. Kemiska vapen strider mot internationell lag och vi måste vara redo att agera, sa Stefan Löfven under framträdandet.

Flera andra EU-ledare har stämt in i kritiken.

”En avskyvärd och feg handling – igen”, dundrar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

”Skandalöst”, säger den brittiske premiärministern Boris Johnson.

”Chockerande”, säger försvarsalliansen Natos chef Jens Stoltenberg och kräver en heltäckande, transparent och snabb rysk utredning.

Världen väntar

Aleksej Navalnyj insjuknade ombord på en flygning för snart två veckor sedan och tvingades nödlanda i Sibirien, där han intensivvårdades för symtom på förgiftning. Två dagar senare flögs Navalnyj till den tyska huvudstaden Berlin där han nu ligger i koma på Charitésjukhuset. I onsdags meddelade den tyska regeringen att Navalnyj förgiftats med Novitjok.

Navalnyjs förgiftningssymtom håller på att mildras men läget är allvarligt och läkarna förväntar sig en lång sjukdomsperiod.

Angela Merkel inskärpte att Tyskland väntar sig en förklaring från den ryska regeringen.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov har tidigare sagt att Ryssland är berett att samarbeta med Tyskland. Och det finns ”ingen anledning” att lägga skulden för förgiftningen på den ryska staten. Peskov säger också att det inte finns någon anledning att diskutera sanktioner mot Moskva.

Vill strypa projekt

Flera tyska politiker har föreslagit att man ändrar förutsättningarna kring det omstridda gasledningsprojektet Nordstream 2 med anledning av Navalnyjs förgiftning.

Projektet, som ägs av den statsägda ryska gasjätten Gazprom, är tänkt att kraftigt öka leveranskapaciteten för rysk gas direkt till Tyskland.

Norbert Röttgen, ordförande för utrikesutskottet i den tyska förbundsdagen, kräver att Nordstream 2 läggs på is.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.