Nato-soldaterpromenerar i den etniskt delade staden Mitrovica i norra Kosovo.

Nato kan förstärka styrka i Kosovo

Uppdaterad
Publicerad

Nato står berett att förstärka sin fredsbevarande styrka i Kosovo efter den senaste tidens våldsamheter. Samtidigt uppmanar USA Serbien att trappa ner situationen och dra tillbaka truppgrupperingar vid gränsen till Kosovo.

Försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg uppger i ett uttalande att han beslutat om att ”godkänna ytterligare styrkor för att bemöta den uppkomna situationen” och fortsätter:

”Vi kommer alltid att vidta alla nödvändiga åtgärder för att upprätthålla en säker miljö och rörelsefrihet för alla människor i Kosovo”.

Stoltenberg nämner inga siffror, men Storbritanniens försvarsdepartement meddelar att man ställt en bataljon på mellan 500 och 650 personer till förfogande för Natoinsatsen i Kosovo.

Enligt departementet har bataljonen, som är en del av reservtrupperna i Natos Kosovoinsats, nyligen anlänt till området för sedan tidigare planerade övningar.

Kosovo utropade självständighet 2008, men Serbien har inte accepterat utbrytningen. I den serbdominerade norra delen av Kosovo är motståndet mot centralstyret stort.

Samtal mellan ledarna

Även USA oroas över Serbiens aktivitet vid gränsen mot Kosovo och uppmanar till att dra tillbaka trupperna, enligt Vita huset.

Den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan talade med Kosovos premiärminister Albin Kurti under fredagen och utrikesminister Antony Blinken med den serbiske presidenten Aleksandar Vucic, rapporterar BBC.

Blinken ska ha uppmanat Vucic att omedelbart trappa ner situationen och åter föra dialog om läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.