Finlands statsminister Sanna Marin. Foto: TT/Jussi Nukari

Nato-samtal i finska riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Finlands riksdagspartier samlas på tisdagen för att diskutera läget i Ukraina men även Nato-frågan, som blivit allt hetare i landet efter den ryska invasionen av Ukraina.

En anledning till att riksdagen nu ska diskutera Nato-frågan handlar om det medborgarinitiativ som skrivits under av fler än 50 000 finländare som kräver en folkomröstning om Nato.

– Eftersom medborgarinitiativet om Nato-medlemskapet har samlat en tillräcklig mängd underskrifter och går vidare till riksdagen, är det skäl att höra vad partierna anser om behandlingen, skrev Finlands statsminister Sanna Marin på twitter på måndagskvällen, enligt Svenska Yle.

Kriget i Ukraina

Majoritet positiva till Nato

En opinionsundersökning som presenterades på måndagen visade för första gången att en majoritet av finländarna nu för första gången är för ett Natomedlemskap.

Enligt mätningen från Yle är 53 procent av finländarna positiva till att landet går med i Nato. 28 procent är emot och 19 procent kan eller vill inte ta ställning till frågan.

När en liknande mätning gjordes 2017 var endast 19 procent av finländarna för ett Nato-medlemskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet