SVT:s korrespondent Bert Sundström menar att anledningen till att Navalnyj nu avbryter är att han inte kan uppnå så mycket mer genom att hungerstrejka.

Navalnyj avbryter sin hungerstrejk

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj avslutar sin hungerstrejk i fängelset.

”Läkare som jag fullständigt litar på lade fram ett uttalande i går om att vi uppnått tillräckligt”, skriver han själv på Instagram.

Det var den 31 mars som Aleksej Navalnyj inledde sin hungerstrejk i fängelset, eftersom han hävdade att han inte fått tillräcklig vård för rygg- och benvärk.

Sedan dess har hans hälsotillstånd kraftigt försämrats och hans personliga läkare slog tidigare i veckan larm om att han riskerade att drabbas av hjärtstopp. Fängelset har hävdat att regimkritikern har fått den vård han har behövt.

Tackar anhängare

Nu meddelar han via sitt Instagramkonto att han gradvis kommer att avbryta sin hungerstrejk.

”Läkare som jag fullständigt litar på lade fram ett uttalande i går om att vi uppnått tillräckligt, så att jag nu kan avsluta min hungerstrejk. Och, det kan jag ärligt säga, deras ord om att 'det snart inte kommer att finnas någon att vårda' tycker jag det finns anledning att lyssna till” skriver han.

I slutet av inlägget tackar Navalnyj sina anhängare:

”Och ännu en gång: det här är helt tack vare er – goda, omtänksamma människor över hela världen. Jag tackar er. Jag kommer inte att svika er”

Dömdes till fängelse

Navalnyj återvände till Ryssland i januari sedan att han förgiftats med nervgiftet novitjok i augusti förra året. Han greps omedelbart och dömdes i februari till två års fängelse. Domen är en gammal villkorlig dom som nu omvandlats till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid på sjukhus i Tyskland.

Under veckan har landsomfattande demonstrationer till stöd för Navalnyj hållits i Ryssland. I samband med detta har rysk polis gripit över 1000 demonstratner.

SVT:s korrespondent Bert Sundström menar att anledningen till att Navalnyj nu avbryter är att han inte kan uppnå så mycket mer genom att hungerstrejka.

– Det är förmodligen ett tecken på att han inser att det inte går så bra för honom hälsomässigt. Vi får se vad som händer med läkarkontakter, men det är ett sorts nederlag för Navalnyj att han inte vågar hålla på längre eftersom det inte finns en utsikt till ett positivt resultat av den här hungerstrejken, säger han i SVT:s direktsändning.

Han menar att Kreml troligen vill ha Navalnyj i fängelse i ett och ett halvt till två år till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.