Polis sätter upp avspärrningar inför demonstrationerna i Moskva. Foto: TT

Över 1000 gripna i Ryssland efter Navalnyj-demonstrationer

Uppdaterad
Publicerad

Rysk polis har gripit över 1000 personer i samband med de demonstrationer som hållits i landet till stöd för regimkritikern Aleksej Navaljnyj, rapporterar Reuters.

På onsdagskvällen var polisnärvaron hög i Moskva – samtidigt som betydligt färre en väntat deltog i aktionerna.

– De som är här och demonstrerar riskerar faktiskt åtta år i fängelse, säger SVT:s korrespondent Bert Sundström.

På onsdagen höll Rysslands president Vladimir Putin sitt årliga tal till nationen.

Samtidigt organiserades omfattande protestaktioner runt om i landet till stöd för den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj.

Nu har rysk polis gripit över 1000 personer som har deltagit i demonstrationerna, rapporterar Reuters och hänvisar till siffror från observationsgruppen OVD.

Nära allierade

Bland de gripna är flera nära allierade till Navalnyj. En av dem är Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj som enligt sin advokat fördes bort av polis nära sitt hem i Moskva, skriver TT.

En timme innan hade även den ryska regimkritikern Ljubov Sobol slitits ur en taxi i Moskva av rysk säkerhetstjänst.

De båda uppges ha varit på väg till en Navalnyjs partilokaler när gripandena skedde.

”Riskerar åtta år i fängelse”

Enligt SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström är deltagandet i protesterna i Moskva blygsamt.

Av de 170 000 personer som uppgett att de skulle närvara befann sig endast omkring 500 personer på i huvudstaden plats på onsdagen. Men under kvällen anslöt allt fler och tillslut uppskattas deltagarantalet till tusentals.

– På grund av hoten om hårda straff och stark polisnärvaro så är min bild att protesterna är mycket svaga här i Moskva, säger han till SVT.

– Men det är ju ändå något som har fått polisapparaten runtom i hela Ryssland och här i Moskva att agera. Det är mängder med polisstyrkor där jag står i Moskva, säger han.

– De som faktiskt är här och demonstrerar riskerar åtta år i fängelse.

Livshotande tillstånd

Aleksej Navalnyjs hälsa beskrivs som mycket dålig. Regimkritikern avtjänar ett straff i fängelse för påstådd förskingring och har hungerstrejkat de senaste tre veckorna.

På måndagen fördes han till en sjukavdelning för fångar. Människorättsexperter uppger dock i ett uttalande att det ”föreligger allvarlig fara för Navalnyjs liv” och att han bör få vård utomlands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.