• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT

Navalnyj: En nedrig dom

Uppdaterad
Publicerad

–Det är en nedrig dom. Det säger den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj till SVT:s korrespondent Elin Jönsson sedan han dömts till 3,5 års villkorligt fängelse.

– ​Makten försöker fängsla politiska motståndare. Den försöker medvetet plåga motståndares anhöriga. Den här regimen har ingen rätt att existera och måste förstöras, sade Navlnyj också.

– Jag uppmanar all att gå ut på gatorna tills makten, som fängslar och plågar oskyldiga, avsätts!

Starka reaktioner

Reaktionerna mot domen, som betraktas som helt politisk, är mycket starka bland Navalnyjs anhängare, och många manar till protester.

– Det råder närmast revolutionsstämning i sociala medier, och många jämför med Majdan-rörelsen i Ukraina.

Navalnyj själv uppmanar alltså till demonstrationer i dag, både mot domen och mot Putim-regeringen.

– Men jag tvivlar på att man ens kommer att låta de protesterande komma fram till Manégetorget, där de protesterande har uppmanats till samling, säger Elin Jönsson. Man kommer att försöka stoppa protesterna innan de börjar.

Brodern som gisslan

En av de saker som upprör många är hur Aleksej Navalnyjs bror Oleg dömts till ett ovillkorligt fängelsestraff, och att han därmed blir en sorts gisslan för att avhålla Aleksej Navalnyj från protestaktioner.

Oleg Navalnyj har inte varit politiskt aktiv på det vis som Aleksej.

Det finns ännu inga officiella kommentarer till domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer