Oleg och Aleksej Navalnyj efter domen Foto: TT

Ryske regimkritikern Navalnyj dömd

Uppdaterad
Publicerad

Den kände ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj som åtalats för stöld fälldes i dag av en domstol i Moskva.

På kvällen togs hans i förvar av rysk polis sedan han deltagit i protester i Moskva, rapporterar AFP.

Han döms till 3,5 års fängelse villkorligt. Domen hade tidigarelagts från ett tidigare meddelat datum, den 15 januari, för att undvika att hans anhängare skulle demonstrera.

Navalnyjs bror Oleg, som stod åtalad i samma rättegång, döms till ett ovillkorligt fängelsestraff om 3,5 år.

Brödernas advokat säger att de kommer att överklaga.

Ledare för protester

Aleksej Navalnyj var en av ledarna för de omfattande protesterna mot Putin-regeringen för tre år sedan, och rättsprocessen mot honom har setts som ett sätt för regimen att tysta oppositionen.

Bröderna anklagades för att ha stulit 30 miljoner rubel  (ca 4 miljoner kr) från två företag mellan 2008 och 2012.  Ett av dem är det franska kosmetikaföretaget Yves Rocher. De nekar till brott. Det franska företaget rapporteras också neka till att ha utsatts för något sådant brott.

Navalny har fört sitt motstånd mot Putin genom en uppmärksammad blogg och genom projektet Rospil   som syftar till att avslöja och anmäla korruption i samband med offentliga upphandlingar.

Deltog i borgmästarval

Han fick också mycket uppmärksamhet då han 2013 ställde upp i borgmästarvalet i Moskva och kom på andra plats med 27 procent av rösterna.

Aleksej Navalny hade redan tidigare en villkorlig dom över sig. Sommaren 2013 dömdes han till fem års villkorligt fängelse för förskingring, en dom som blev hårt ifrågasatt och sågs som politisk av såväl oppostionen som av utländska bedömare, och har sedan dess suttit i husarrest.

”Putins fiende nummer 1”

– Den här domen väcker förstås reaktioner, eftersom Navalnyj betraktas som Putins fiende nummer 1, säger SVT:s korrespondent Elin Jönsson.

Historien är inte heller slut med denna dom, konstaterar Elin Jönsson, eftersom Navalnyj har ytterligare flera åtal hängande över sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.