Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj skriver på sociala medier att han nu anklagas för nya brott. Arkivbild. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Navalnyj: Ryssland anklagar mig för nya brott

Uppdaterad
Publicerad

Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj skriver på sociala medier att han nu anklagas för nya brott som kan ge upp till 15 års fängelse.

”Tydligen har jag skapat en extremistgrupp i syfta att underblåsa hat mot myndighetspersoner och oligarker. Och när de satte mig i fängelse så var jag fräck nog att uttrycka missnöje och uppmana till protester. För det tänker de nu lägga till ytterligare upp till 15 års fängelse till mitt straff”, skriver Navalnyj.

Behandlingen av Navalnyj ses i väst som helt politiskt motiverad, eftersom Kremlkritikerns popularitet skulle kunna hota president Vladimir Putins regim.

I mars fick Navalnyj ett tidigare 2,5-årigt fängelsestraff förlängt till nio år, då han bedömdes skyldig till förskingring och domstolsförakt.

Navalnyj överklagade, men förra veckan avvisade en lokal domstol i Moskva den begäran och meddelade att han därmed skulle förflyttas till ett högsäkerhetsfängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.