Navalnyj riskerar 15 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En ny rättegång mot den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj inleddes under tisdagen.

Inför en provisorisk domstol i sitt fängelse utanför Moskva riskerar han att dömas till ytterligare 15 år.

Enligt Amnesty är rättegången en skenprocess som strider mot internationella mänskliga rättigheter.

Den nya rättegången mot Aleksej Navalnyj hålls i säkerhetsfängelset i Pokrov, cirka 100 kilometer öster om Moskva. I en video från den unika och provisoriska domstolen syns den ryska oppositionsledaren i fängelseuniform.

Hans fru, Julia Navalnaja, var också på plats vid utfrågningen, efter att dagen innan ha begärt att få vara med på de stängda förhandlingarna.

Misstänkt för förskingring

Navalnyj åtalas för grovt bedrägeri då han påstås ha förskingrat partipengar från från valrörelsen 2017. Oppositionsledaren misstänks också för domstolstrots.

Han menar själv att anklagelserna är uppdiktade och helt saknar bevis.

Enligt Marie Struthers, Amnesty Internationals direktör för Östeuropa och Centralasien, är anklagelserna och rättegången ett uppenbart bevis på att de ryska myndigheterna vill försäkra sig om att Navalnyj inte lämnar fängelset.

”Denna skenrättegång, där fångvaktare deltar i stället för media, bryter mot internationell lag om mänskliga rättigheter och berövar Navalnyjs rätt till en rättvis rättegång”, står att läsa i ett uttalande från organisationen.

Navalnyjs nära kollega, Leonid Volkov, twittrade att Navalnyj för omväxlings skull inte satt i sin vanliga ”bur”. Det beror på att hela rättegången var en bur, eftersom den hölls i hans straffkoloni, menar Volkov.

Vårdades i Tyskland

Den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj är en av Rysslands president Vladimir Putins mest kända motståndare.

Han avtjänar för närvarande ett två och ett halvt år långt fängelsestraff för att ha brutit mot anmälningsplikten för en villkorlig dom, då han under 2020 länge vårdades i Tyskland sedan han utsatts för ett mordförsök med nervgiftet novitjok.

Den nya rättegången innebär att Navalnyjs straff kan förlängas ytterligare 15 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.