Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj dömdes i början av februari till tre och ett halvt års fängelse Foto: AP

Navalnyjs hälsa uppges ha förbättrats

Uppdaterad
Publicerad

Den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj uppges ha återhämtat sig efter den över tre veckor långa hungerstrejk som han avbröt i april.

– Han är mer eller mindre återställd, hävdar chefen för den ryska fängelsemyndigheten.

Navalnyj dömdes tidigare i år till 3,5 års fängelse för brott mot reglerna för en tidigare villkorlig dom om förskingring. Den 31 mars inledde han en hungerstrejk i fängelset utanför Moskva, med krav på att få ordentlig vård för bland annat ryggproblem.

Hungerstrejken avbröts efter drygt tre veckor sedan hans hälsotillstånd försämrats kraftigt. Navalnyj sade då själv att han såg ut som ”ett läskigt skelett”.

Men nu hävdar fängelsemyndigheten att regimkritikerns hälsa är nära återställd och han uppges äta ”normalt”.

– Hans vikt har ökat till nära 82 kilo tror jag, säger Alexander Kalashnikov, chef på landets fängelsemyndighet, till den statliga nyhetsbyrån Tass.

Ivan Zhdanov, chef för Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK, bekräftar att oppositionsledarens hälsa har förbättrats.

-Hans hälsa är nu mer eller mindre normal. Återhämtningen är sannerligen pågående, säger han till radiostationen Ekho Moskvy.

Uppgifterna om Navalnyjs hälsotillstånd kommer bara veckor före det att rysk domstol ska avgöra huruvida hans nätverk av regionala kampanjkontor ska klassas som en extremistorganisation. Det skulle göra dess arbete i Ryssland nästintill omöjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.