Foto: TT

Nederlag för Trump – omröstning skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump ger republikanerna i representanthuset ett ultimatum. Om de inte röstar igenom den nya sjukförsäkringsreformen, kommer Obamacare att bli kvar.

Donald Trump kommer i dag att få chansen att försöka få igenom det nya lagförslaget, kallat ”The American Health Care Act”, men det är oklart om representanthuset kommer att rösta igenom reformen.

Trump sade att han vill ha en omröstning, oavsett hur utgången blir. Han sade till republikaner i representanthuset under ett möte på torsdagskvällen att han förhandlat färdigt. Han varnade för att om sjukförsäkringsreform inte röstas igenom är det Obamacare som fortsatt kommer att gälla.

– Om förslaget av någon anledning blir nedröstat kommer vi att gå vidare med andra frågor på dagordningen, så som skattereformer, säger republikanen Chris Collins, att Trump sade under mötet.

Inte tillräckligt stöd

På torsdagen fick omröstningen gällande det nya lagförslaget skjutas upp, då det saknades tillräckligt stöd.

Trots hårda förhandlingar meddelade under torsdagen 37 republikaner, främst tillhörande det konservativa frihetsutskottet, sitt motstånd till det nya lagförslaget, enligt The Washington Post.

Hård press

Trumpadministrationen satte under torsdagen hård press på förslagets motståndare, och försökte övertyga frihetsutskottet. Gruppens ordförande Mark Meadows deklarerade dock att diskussionerna inte hade avslutats och att det inte fanns tillräckligt stöd för sjukförsäkringsreformen.

– Jag är fortfarande optimistisk över att vi kommer att nå en överenskommelse, sade Meadows.

”Vi gör stora framsteg”, twittrade USA:s vicepresident Mike Pence efter ett möte i Vita huset med president Donald Trump och republikaner i representanthuset.

Att riva upp och ersätta Obamacare var ett av president Donald Trumps stora vallöften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.