Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nederländerna vill förbjuda oönskade säljsamtal

Uppdaterad
Publicerad

Nederländska myndigheter meddelade på måndagen att man planerar att förbjuda all oönskad marknadsföring via telefon.
Dagens system med att man måste registrera sig för att slippa säljsamtalen ska ersättas med ett system där de som faktiskt vill ha säljsamtalen får anmäla sig.

Statsrådet Mona Keijzer säger att hälften av alla nederländska konsumenter upplever irritation i samband med oönskade försäljningssamtal, och att det nya förslaget bättre ska skydda konsumenter än dagens register, skriver DutchNews.nl.

Enligt förslaget ska konsumenter som går med på att bli uppringda först ge ett aktivt medgivande till det genom att anmäla sig via företagens hemsidor, ett så kallat opt in-förfarande.

Det ska fungera på samma sätt som anmälningar för att till exempel motta företags nyhetsbrev. Företag som ringer upp icke anmälda konsumenter ska först få en varning och sedan kunna bötesbeläggas.

”Tusentals jobb hotas”

Branschen i Nederländerna är kritisk till förslaget. Telefonförsäljningsföretag säger att tusentals jobb hotas om förslaget blir verklighet, något man menar kan drabba många studenter och deltidsanställda.

Konsumentverket i Sverige har tidigare krävt att regeringen går vidare med ett lagförslag liknande det nederländska. Ett samarbete med Nix-registret, där konsumenter som inte vill ha säljsamtal kan anmäla sig, avbröts i februari då Nix enligt Konsumentverket hade för många undantag.

Enligt Konsumentverket vill dock 96 procent av svenskarna inte bli uppringda av företag där man inte redan är kund. Den 1 september skärptes reglerna gällande telefonförsäljning och ett krav på skriftliga avtal vid telefonförsäljning infördes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer