Poliser i ett London med förstärkt säkerhet inför dagens begravning. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nervöst inför Thatchers begravning

Uppdaterad
Publicerad

I London varnas för äggkastning, medan Nordirland befarar betydligt hårdare tag.

– Stora delar av London kommer att stanna under begravningen i dag. Under förmiddagen kommer kistan att färdas från Westminister.  På en vagn dragen av hästar kommer den föras i procession genom centrala London fram till Sankt Pauls katedralen där begravningen ska ske, berättar Malin Syrstad, SVT:s korrespondent i London.

Drygt 2.000 gäster, med drottning Elizabeth II och premiärminister David Cameron i spetsen, väntas till minnesstunden i St Paul's Cathedral i London vid lunchtid på onsdagen.

Sjuhundra militärer i paraduniformer kantar färdvägen när Järnladyns kista förs genom Londons gator till minnesstunden i St Paul's Cathedral.

Över 4.000 poliser ska hindra såväl terrorister som häcklare från att störa den största politiska begravningen i London sedan Winston Churchills 1965.

Precis som vid Churchills begravning kommer Big Ben att sluta slå under begravningen, berättar Syrstad.

Argentina, som för 31 år sedan låg i krig med Thatchers Storbritannien om Falklandsöarna, skickar inte någon representant.

Inte heller kommer någon av USA:s levande före detta presidenter, trots att alla bjudits in. Däremot närvarar förre vicepresidenten Dick Cheney och de tidigare utrikesministrarna Henry Kissinger, George Shultz och James Baker.

Oro för bråk

Enligt brittisk polis har bomberna i Boston inte förändrat säkerhetsplaneringen. Ett rejält polisuppbåd hade redan på förhand kallats in, bland annat för att bemöta eventuella häcklare och äggkastare.

I Nordirland – ett blodigt orosområde under Thatchers hela tid som premiärminister – befarar samtidigt polis och socialtjänst att begravningen ska omgärdas av ännu hårdare tag.

– Den här veckan har inte varit bra, suckar Michael Doherty som arbetar för försoning och samarbete i det fortsatt djupt splittrade Derry/Londonderry.

– Bara 400 meter härifrån står ett ungt gäng inför rätta, gripna för vapen- och bombinnehav. Och för första gången på två år har vi haft våldsamheter vid gränszonen mellan bostadsområdena. En del av mitt arbete nu är att samla till ett krismöte för att se vad vi kan göra för att undvika bråk i samband med Thatchers begravning, berättar Doherty för TT.

Nytt klotter

Thatcher utsattes för flera mordförsök från IRA under sitt styre och i Bogside, det område av Derry där de irländska republikanerna alltid haft ett av sina starkaste fästen, är det få som sörjer den förra premiärministern.

”Ding, dong, häxan är död” står nu klottrat vid de många väggmålningar som påminner om 70- och 80-talens värsta orosår.

* Margaret Thatchers kista kommer under onsdagsmorgonen först att föras från ett kapell i det brittiska parlamentet till kyrkan St Clement Danes.

* Därifrån förs kistan på en kanonlavett, dragen av sex svarta hästar, i procession längs gatorna Fleet Street och Ludgate Hill.

* Vid klockan 12, svensk tid, ska kistan vara framme vid St Paul's Cathedral där åtta militärer från enheter som deltog i Falklandskriget 1982 övertar bärandet.

* Inne i katedralen leds ceremonin av St Paul's dekanus, David Ison, tillsammans med biskopen av London, Richard Chartres, och ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby.

* Thatchers 19-åriga barnbarn Amanda och premiärminister David Cameron kommer att läsa varsitt stycke ur Bibeln.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Margaret Thatcher död

Mer i ämnet