Netanyahu i domstol: Jag är inte skyldig

Publicerad

Benjamin Netanyahu nekar till anklagelserna om korruption. Rättegången mot Israels premiärminister har återupptagits omkring sex veckor innan det är dags för väljarna att rösta om hans framtid i ännu ett val.

Säkerhetspådraget var omfattande när Benjamin Netanyahu anlände till domstolen i Jerusalem. Och inför tre domare återupprepade han, som så många gånger förut, att han inte anser sig skyldig till de anklagelser om korruption som har lett fram till rättegången.

Netanyahu står åtalad för bedrägeri, bestickning och trolöshet.

Rättegången inleddes i maj men har försenats av pandemin. Men nu går processen in i ett mer intensivt skede – vilket sammanfaller med att Israel den 23 mars kommer att hålla sitt fjärde val på mindre än två år.

Nyval igen

Det innebär att den 71-årige Netanyahu kan behöva dyka upp i domstolen flera gånger i veckan samtidigt som han ska försöka övertyga väljarna om att ge honom förnyat förtroende.

När Netanyahu senast framträdde i rätten – för nio månader sedan – hade han just gått segrande ut valet och bildat en koalitionsregering med sin politiske rival Benny Gantz. Men det bräckliga samarbetet var kortlivat och kollapsade i december.

Det är oklart hur rättegången kommer att påverka Netanyahus möjligheter att bli omvald.

Tre ärenden

Under måndagens framträdande i rätten ska Netanyahu ge sin formella syn på anklagelserna. Framöver kommer sedan fokus ligga på vittnesmål och bevis.

Korruptionsåtalet mot Netanyahu är uppbyggt kring tre olika ärenden. Det allvarligaste – som kallas fall 4 000 – rör anklagelser om att Netanyahu ska ha förhandlat med Shaul Elovitch från telekomjätten Bezeq om positivare bevakning på en nyhetssajt i utbyte mot förmåner som gynnar bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.