Foto: TT

Netanyahu manar judar att lämna Europa

Uppdaterad
Publicerad

Efter attacken mot synagogan i Köpenhamn uppmanar nu Israels premiärminister Benjamin Netanyahu judar i Europa att flytta till Israel.

I natt sköts 37–årige Dan Uzan ihjäl utanför synagogan i Köpenhamn. Han befann sig utanför byggnaden tillsammans med två poliser för att vakta en konfirmationsfest som pågick inne i byggnaden. Mannen som dödade Uzan tros vara samma person som igår attackerade det kulturcenter där Lars Vilks befann sig.

Terrorforskaren Magnus Norell kallar nattens dåd för antisemitiskt och enligt honom finns klara paralleller till attacken mot en judisk mataffär i Paris i januari. Händelserna i Paris fick Benjamin Netanyahu att uppmana judar i Europa att flytta till Israel, ett uttalande som Netanyahu i morse upprepade.

– Vågen av attacker där judar dödas just för att de är judar kommer att fortsätta. Judar i Europa. Israel är ert hem, var Netanyahus budskap.

Sedan 1950 har en Israel en lag som automatiskt ger judar medborgarskap om de väljer att flytta till Israel.

”Terror ingen anledning”

Premiärministerns uttalande efter Parisattentaten väckte ilska, både i och utanför Israel. Netanyahu som besökte Paris efter dåden kritiserades för att utnyttja händelsen för politiska syften. Israels president Reuven Rivlin sade då att den som väljer att flytta till Israel ska göra det av fri vilja och inte av rädsla för antisemitism.

Danmarks överrabbin Jair Melchior reagerar också på Netanyahus senaste uttalande.

–Terror är ingen anledning till att flytta till Israel, säger Melchior till den israeliska tidningen Haaretz.

Menachem Margolin, överrabbin  i Europa efterlyser istället ökade politiska initiativ för att skydda judiska intressen i Europa.

Stor judisk befolkning

Enligt flera medier planerar Israels regering nu mångmiljonsatsning som ska få judar i Europa att flytta till Israel.

Efter en rad attentat riktade mot judiska intressen i Frankrike har också allt fler franska judar valt att lämna landet. 

Det lever omkring en halv miljon judar i Frankrike, vilket innebär att landet har den tredje största judiska befolkningen efter Israel och USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet