Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Isabell Schierenbeck, professor i statvetenskap vid Göterborgs universitet besvara på tre frågor om möjliga scenarier för Gaza efter konflikten i klippet. Foto: SVT

Netanyahu nekar till ockupationsplaner – efter USA:s varning

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu nekar till att man vill återockupera Gazaremsan. Däremot kommer Israel att ha full kontroll över säkerheten i Gaza, säger han.

– Netanyahu är pressad att på något sätt vara tydlig med hur israelerna förhåller sig till dessa punkter, säger statsvetaren Isabell Schierenbeck.

I en intervju med Fox News på torsdagen gjorde Benjamin Netanyahu klart att man vill upprätta ett ”civilt styre” i Gaza om man lyckas slå ut terrororganisationen Hamas.

– Vi strävar inte efter att erövra Gaza, vi strävar inte efter att ockupera Gaza och vi strävar inte efter att styra Gaza, sa han.

Krig mellan Israel och Hamas

Tidigare i veckan uttryckte han däremot att Israel har för avsikt att ta över ”säkerhetsansvaret” för Gazaremsan under obestämd tid.

I ett uttalande på fredagen upprepar Netanyahu att Israel kommer att behålla full kontroll för att försäkra sig om att det ”inte längre finns ett hot från Gaza mot Israels medborgare”.

Övergångsperiod

USA:s utrikesminister Anthony Blinken betonade i onsdags att Israel ”inte kan återockupera Gaza”.

Han medgav dock att en övergångsperiod lär följa när kriget är slut.

Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att Netanyahu känt sig nödgad att förtydliga Israels ståndpunkt.

– Jag tror att han vill signalera att även om det blir så att Israel har kontrollen över Gaza om man lyckas uppnå målet att få bort Hamas så är man inte intresserat av att ockupera Gaza under en längre period, säger hon.

Samtidigt finns risken att en eventuell övergångsperiod kan bli utdragen.

– Det är extremt komplicerat det som väntar Gaza framöver och frågan är vad som händer under övergångsperioden.

”Avmilitarisera och avradikalisera”

Utöver att upprätta ett civilt styre vill Netanyahu ”avmilitarisera och avradikalisera” Gaza. En plan som sannolikt blir svår att genomföra, enligt Schierenbeck.

– Det är omöjligt att slå ut hela tanken om vad Hamas står för, säger hon.

– Även om man skulle ha någon form av säkerhetskontroll så är det omöjligt att kontrollera människor på det sättet när det gäller de stora ideologiska frågorna.

Vad kan hända i Gaza efter kriget? Hör Schierenbeck om möjliga scenarion i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet