Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är skillnaden mellan folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten? Folkrättsexperten Pål Wrange förklarar. Foto: SVT samt Said Khatib/AFP/TT

Forskaren reder ut: Folkmord, krigsbrott eller folkrättsbrott?

Uppdaterad
Publicerad

Under kriget mellan Hamas och Israel har flera anklagelser om förbrytelser riktats mot parterna. FN varnar för folkmord i Gaza, Israel anklagar Hamas för krigsbrott och ICC har påbörjat en utredning om folkrättsbrott. Men vad är skillnaden mellan begreppen?

Experter från FN:s människorättsorgan OCHCR har varnat för att tiden håller på att ta slut för att förhindra ”folkmord och en humanitär katastrof i Gaza”.

”Vi är övertygade om att det palestinska folket löper stor risk för att utsättas folkmord. Det är dags att agera nu”, skrev OCHCR i ett pressmeddelande i början av november.

Krig mellan Israel och Hamas

Dagen därpå meddelade också en advokat, som representerar flera israeliska familjer, att man anmäler Hamas till den internationella brottmålsdomstolen ICC för den senaste månadens attacker, som han menar också utgör folkmord, rapporterar Al Jazeera.

Möjliga krigsbrott i Gaza

Under Hamas attack mot Israel den 7 oktober begicks flera krigsbrott när stridande från terrororganisationen medvetet dödade civila och tog fler än 200 gisslan, uppger Amnesty International.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Volker Türk anser att både Hamas och Israel gjort sig skyldigt till krigsbrott.

– De grymheter som genomfördes av palestinska väpnade grupper 7 oktober var avskyvärda, de var krigsförbrytelser. Likaså att man fortsätter att hålla gisslan, säger Volker Türk enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Israels kollektiva bestraffning av civila palestinier är också ett krigsbrott, liksom den olagliga tvångsevakueringen av civila, fortsätter han.

Flera aktörer väckt frågan om Israel begått krigsbrott genom att bryta mot proportionalitetsregler i sina flyganfall, som anklagas för att inte göra skillnad mellan stridande och civila.

”Flyganfallet mot Jabalia är ett skamlöst brott mot internationell rätt och ett krigsbrott”, har FN-organet OCHCR:s experter skrivit om Israels attack mot Gazaremsans största flyktingläger.

Vad klassas som ett folkmord?

ICC meddelade den 29 oktober att man utreder om folkrättsbrott begåtts i konflikten mellan Israel och Hamas. Men vad är egentligen skillnaden mellan folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten?

Hör folkrättsforskaren Pål Wrange reda ut begreppen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet