Benjamin Netanyahu och hans parti Likud samlat 23,73 procent av rösterna i valet i Israel. Foto: TT

Netanyahu skrällde i Israelvalet

Uppdaterad
Publicerad

Benjamin Netanyahu slog alla med häpnad. När nästan alla röster i det israeliska valet hade räknats, stod det klart att den nästan helt uträknade premiärministern och hans parti Likud vunnit.

Rivalen Yitzhak Herzog erkänner sig besegrad.

– För ett par minuter sedan pratade jag med premiärminister Benjamin Netanyahu och gratulerade honom till framgångarna och önskade honom lycka till, säger Herzog enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt israelisk radio väntas valresultatet innebära att högerpartiet Likud får 29­ eller 30 av parlamentet knessets 120 mandat och mitten-vänsterinriktade Sionistiska unionen 24 mandat.

”Enorm seger”

Val i Israel

Nu vidtar koalitionsbyggande. Benjamin Netanyahu säger att han hoppas kunna presentera en ny regering ”inom två till tre veckor”.

– Mot alla odds blev det en stor seger för Likud, slog han fast när vallokalsundersökningarna indikerat vart resultatet var på väg i går kväll.

Israelexperten Anders Persson vid Lunds universitet konstaterar att siffrorna är mer eller mindre en skräll.

– Det är en enorm seger för Netanyahu personligen; en enorm seger för hans parti och för högern i Israel, sade han till TT när vallokalerna stängt och konstaterade att Netanyahu är en ”fighter och politisk överlevare”.

Internationella brottmålsdomstolen

Under valrörelsen såg det annorlunda ut. Då hade den nybildade alliansen Sionistiska unionen – som består av Herzogs Arbetarpartiet och den tidigare utrikesministern Tzipi Livnis parti Hatnuah – seglat upp som ledande i opinionsmätningarna. Det hotet fick Netanyahu att delvis omorientera sin valkampanj och satsa på att locka över väljare från andra högerpartier och nationalistiska partier.

Men han har hela tiden prioriterat säkerhetsfrågorna, och har dessutom sagt att det inte kommer att bli aktuellt med någon palestinsk stat så länge han sitter vid makten.

Därmed finns det inte mycket hopp för någon nystart på de sovande fredsförhandlingarna med palestinierna, som redan har lovat att trappa upp sina ansträngningar för att få till stånd en egen statsbildning.

– Vi säger klart och tydligt att vi kommer att vända oss till Internationella brottmålsdomstolen i Haag och vi kommer att öka takten, gå vidare och intensifiera (alla diplomatiska ansträngningar), säger den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erakat till nyhetsbyrån AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Israel

Mer i ämnet